NOS Nieuws

Videobeelden tonen verwoesting Nimrud door IS

Beelden uit IS-propaganda van vernietiging Nimrud

Islamitische Staat heeft een video naar buiten gebracht die lijkt te bevestigen dat jihadisten vorige maand de antieke stad Nimrud hebben vernietigd.

De Iraakse minister van Toerisme zei toen dat IS zwaar materieel had ingezet om het historisch erfgoed met de grond gelijk te maken. In de video is te zien hoe jihadisten mokers, bulldozers en zware explosieven gebruiken om de archeologische overblijfselen te verwoesten. Wanneer de video is gemaakt, is niet duidelijk.

Manuscripten

Nimrud is een van de oude hoofdsteden van het Assyrische Rijk. Dat rijk strekte zich duizenden jaren geleden uit over het noorden van Irak en Syrië.

Eind februari vernielde IS ook kunstschatten in Nineveh, een andere voormalige hoofdstad van het Assyrische Rijk. Die ruïnes liggen vlak bij Mosul, de grootste stad van Irak die in handen is van IS. De terreurgroep heeft er duizenden historische manuscripten verbrand in een bibliotheek.

Afgoderij

In een eerdere IS-video verklaarde een extremist waarom het cultureel erfgoed wordt vernietigd: "Eeuwenoude volkeren aanbaden hier standbeelden in plaats van God. Ze maakten zich schuldig aan afgoderij."

 • AlFateh3
  IS vernielt Nimrud
 • AlFateh3
  Tempels en beelden werden vernield
 • AlFateh3
 • Alfateh3
  IS met de sloophamer door Nimrud
 • Alfateh3
  IS aan het werk in Nimrud
 • AlFateh3
  Na de sloopwerkzaamheden werd het complex opgeblazen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl