Het Maagdenhuis wordt opgeruimd na de ontruiming
NOS Nieuws

Maagdenhuis: het resultaat van 1,5 maand bezetting

Veel troep en vernielingen aan onder meer deuren, ramen en kasten. Dat is op het eerste gezicht de rekening van de anderhalve maand durende bezetting door studenten van het Maagdenhuis. Hoe groot de schade in het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam precies is, wordt de komende dagen bekeken.

Volgens een UvA-woordvoerder zal het herstellen van de schade veel geld gaan kosten. Volgens haar is het restaureren van het monumentale pand aan strenge regels gebonden.

Maagdenhuis: het resultaat van 1,5 maand bezetting

Onderzoek

Eerder vandaag sprak de politie al van behoorlijk wat vernielingen. Of er ook spullen uit het pand gestolen zijn, wordt nu bekeken met medewerkers van de UvA. Agenten zoeken naar vingerafdrukken en maken foto's van alle kamers.

Naast agenten speuren ook schade-experts van de verzekering het gebouw af om een schatting te maken van de schade die de studenten hebben aangericht. Wanneer bekend wordt hoe groot die schade is en wie uiteindelijk moet opdraaien voor de kosten is nog niet duidelijk.

Mobiele Eenheid

Tientallen agenten van de Mobiele Eenheid hebben vanmorgen het universiteitsgebouw aan het Spui ontruimd. In zo'n tien busjes reden ze het plein op en zetten de omgeving af voor ze naar binnen gingen. Een deel van de studenten verliet vrijwillig het gebouw, anderen hielden een korte sit-in voor de ingang. De politie pakte negen studenten op.

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan besloot gisteravond samen met de politie en justitie over te gaan tot de ontruiming. De universiteit had daarop aangedrongen.

  • ANP
    Het eerste vuilnis is verzameld
  • ANP
    Forensische experts gaan het Maagdenhuis binnen voor onderzoek
  • ANP
    Overal in het pand lagen matrassen

48 uur

De studenten hadden eerder aangegeven maandag het gebouw te willen verlaten. Zij vinden de ontruiming dan ook onnodig. "Over 48 uur was het pand vredig en schoon opgeleverd geweest", zei een woordvoerder van de studenten.

De actievoerende studenten hadden voor dit weekend een festival georganiseerd in het Maagdenhuis. Ondanks de ontruiming zou het festival gewoon doorgaan op het plein voor het gebouw, lieten ze eerder weten. Maar nu hebben de studenten besloten het festival toch niet door te laten gaan.

"Na de ontruiming van het Maagdenhuis en de arrestatie van negen studenten hebben we niet de energie om het te laten doorgaan", zegt een woordvoerster tegen het ANP. Het festival wordt waarschijnlijk over een week of twee gehouden, zodat het beter gepland kan worden, ordelijker verloopt en de sprekers beter kunnen worden aangekondigd, laten de studenten weten.

Anderhalve maand

De studenten bezetten het gebouw zes weken geleden uit onvrede over de manier waarop de universiteit bestuurd wordt. Ze willen onder andere meer inspraak bij belangrijke beslissingen. Ook moeten er meer vaste contracten voor werknemers komen en minder worden bezuinigd op faculteiten, een beleid dat de actievoerders typeren als 'rendementsdenken'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl