NOS Nieuws

NS gaat wifi in de trein sneller maken

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Wifi in de trein wordt binnenkort in een groot deel van Nederland stabieler en sneller. De NS begint deze maand met het vervangen van de netwerkapparatuur in alle intercity's. In de loop van juli moet de klus klaar zijn.

Om treinen van internet te voorzien, maakt de NS gebruik van het mobiele netwerk van T-Mobile. Nu staan de NS-treinen nog in verbinding met T-Mobile's 3G-netwerk, maar straks gaan de treinen over op het modernere 4G. Het gebruik van wifi in de trein blijft gratis.

Geen landelijke dekking

Een nadeel van T-Mobile's 4G-netwerk is dat er nog geen landelijke dekking is. Zo biedt het bedrijf nog nauwelijks 4G in het noorden van het land. Ook Zeeland en delen van Noord-Brabant en Limburg hebben geen 4G van T-Mobile. In die gebieden wordt wifi in de trein voorlopig nauwelijks sneller dan nu.

T-Mobile zegt de 4G-dekking in juni uit te breiden naar heel Limburg en een groter deel van Gelderland en Overijssel.

Snelheidslimiet

Een andere maatregel die de NS neemt om wifi in de trein stabieler te maken, is een snelheidslimiet. Elke gebruiker krijgt straks een maximumsnelheid van 150 kilobyte per seconde. Dat is voldoende voor surfen, appen en e-mailen, maar niet genoeg om bijvoorbeeld video's in hoge kwaliteit te streamen.

In de huidige situatie is er geen snelheidslimiet, maar in de praktijk wordt die 150 kilobyte per seconde bij lange na niet gehaald.

Een woordvoerder van NS zegt dat er geen internetdiensten worden geblokkeerd. In het verleden was het niet mogelijk om videosites als YouTube via internet in de trein te bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl