NOS Nieuws

Politie: veel vernielingen in Maagdenhuis

ME gaat het Maagdenhuis binnen

In het Maagdenhuis in Amsterdam zijn tijdens de bezetting door studenten behoorlijk wat vernielingen aangericht, zegt de politie na een eerste inspectie van het gebouw. Mogelijk zijn er ook spullen gestolen. De politie fotografeert elke kamer en zoekt vingerafdrukken. Het is nog onduidelijk hoeveel schade er precies is.

De ME ontruimde vanochtend het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam. Er zijn geen actievoerders meer binnen, volgens de politie.

Tientallen agenten van de ME kwamen vanochtend, in zo'n 10 busjes, aan op het Spui. Na een oproep van de ME verliet een deel van de studenten het gebouw vrijwillig. Anderen hielden een korte sit-in voor het gebouw. Negen studenten zijn opgepakt. Het gebied rondom het gebouw is afgezet.

Het Festival der Wetenschappen, dat de studenten dit weekend in het Maagdenhuis wilden houden, gaat ondanks de ontruiming door, maar nu op het plein voor het gebouw. Tientallen studenten zitten daar op straat.

Kort geding

De politieactie volgt op een besluit van de rechter. Die bepaalde gistermiddag in kort geding dat de bezetters uit het pand mochten worden gehaald.

'Rechter vond situatie Maagdenhuis te onveilig en dus volgde de ontruiming'

De rechter verbood het festival in het bestuursgebouw vanwege veiligheidsrisico's. In het gebouw zaten nog tientallen studenten en voor het festival hadden zich honderden mensen aangemeld.

De universiteit was bang dat er nog meer schade zou worden aangericht en dat de veiligheid van de aanwezigen en het gebouw in gevaar zou komen. Het College van Bestuur spande daarom het kort geding aan.

Rustig

Burgemeester Van der Laan besloot gisteravond in overleg met de top van politie en justitie tot de ontruiming, na een dringend verzoek van de universiteit.

De driehoek had gehoopt dat het College van Bestuur en de bezetters na het vonnis goede afspraken konden maken over het vertrek, maar dat is niet gebeurd. De UvA bekijkt volgende week hoe groot de schade aan het gebouw is.

Onnodig

De studenten noemen de ontruiming een blamage. Ze vinden de politieactie onnodig, omdat ze al van plan waren om het gebouw maandag te verlaten.

Studentenbond LSVb vindt het ongelooflijk dat het gebouw nu toch is ontruimd. "Over 48 uur was het vredig en schoon opgeleverd geweest", zegt de bond.

Een groep studenten hield het bestuursgebouw van de universiteit al anderhalve maand bezet. Ze willen meer betrokken worden bij belangrijke beslissingen van de Universiteit van Amsterdam. De studenten zeggen dat ze doorgaan met hun acties.

Ontruiming van het Maagdenhuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl