NOS Nieuws

Hologrammen protesteren tegen Spaanse 'muilkorfwet'

Hologrammen protesteren tegen Spaanse 'muilkorfwet'

Voor het parlementsgebouw in Madrid staat een groot zwart doek gespannen. Eromheen staan camera’s klaar. Eén voor een komen er op het zwarte doek demonstranten tevoorschijn. Ze schreeuwen leuzen als "de muilkorfwet is een bedreiging". Je kunt deze demonstranten niet aanraken, want het zijn hologrammen.

Het is een creatieve oplossing voor het probleem dat Spanje volgens velen te wachten staat door een nieuwe wet die over enkele weken van kracht wordt en die ervoor zorgt dat demonstreren je op een hoge boete komt te staan.

Algehele onvrede

De afgelopen jaren waren er wekelijks, soms dagelijks demonstraties, met name in Madrid. Spanjaarden gingen met duizenden, tienduizenden of zelfs met honderdduizenden tegelijk de straat op om te protesteren. Vanwege algehele onvrede over de crisis, het gedwongen verlagen van salarissen, of massaontslagen.

Maar ook vanwege het beleid van de conservatieve regeringspartij Partido Popular. Zoals de protesten tegen het omstreden abortuswetsvoorstel dat het vrijwel onmogelijk zou maken om een zwangerschap voortijdig af te breken. Of tegen bezuinigingen in de gezondheidszorg en het onderwijs. "Maar deze regering is de kritiek zat en komt daarom met deze wet", zegt Alba Villaneuva, van de organisatie No somos delito (we zijn geen delict).

  • Jessica van Spengen/NOS
  • Jessica van Spengen/NOS

De 'muilkorfwet'

Ook tegen de wet werd gedemonstreerd. Die werd onlangs door de Partido Popular, zonder steun van andere partijen, door het parlement geloodst. Demonstreren rond het parlement wordt verboden. En straks zonder permissie de straat op gaan, kan je op een hoge boete komen te staan: tussen de 30.000 en 600.000 euro.

In minder dan 1 procent van de gevallen van al die demonstraties in Spanje ging het het afgelopen jaar mis.

Alba Villaneuva, van No somos delito (we zijn geen delict)

De regeringspartij zegt dat wie rustig wil demonstreren dat nog steeds kan doen en dat ze met de wet relschoppers wil afschrikken. Onzin, zegt Villaneuva. "In minder dan 1 procent van de gevallen van al die demonstraties in Spanje ging het het afgelopen jaar mis.”

Tegenstanders noemen het ook wel de ‘muilkorfwet’. Met afgeplakte monden gingen velen daarom de afgelopen maanden de straat op, om aan te geven dat ze vinden dat ze monddood worden gemaakt. In een ander protest legden jongeren van No somos delito een rouwkrans neer voor het parlement omdat ze rouwden om de democratie. Maar de wet kwam er toch.

Gevoelig

Ook in andere landen, waaronder Nederland, moet een demonstratie vooraf aangevraagd worden. Maar de hoge boetes maken het verschil. Zeker in Spanje waar het dit jaar pas 40 jaar geleden is dat dictator Franco stierf en waar het nog enkele jaren duurde voordat er sprake was van democratie.

"Dreigen met een boete van 600.000 euro betekent gewoon dat we onze mond moeten houden", zegt Villanueva. Al is de organisatie dat ook met de komst van de wet niet van plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl