Phillip Cocu kijkt toe ANP Pro Shots

Phillip Cocu maakt zich met PSV op voor de titel. De 3-1 zege op PEC Zwolle bracht de kampioensschaal weer een stuk dichter naar Eindhoven. "We hadden alleen wat moeite met de afronding", zei de trainer van de Eindhovenaren na de zege die pas laat zeker werd gesteld. Cocu wacht zaterdag met vrienden af wat Ajax bij Heracles doet. Bij verlies van de Amsterdammers is PSV kampioen.

Cocu had een voortreffelijk PSV in het eerste half uur gezien. Na de gelijkmaker van PEC verliep het echter allemaal wat moeizamer aan PSV-zijde. "We startten vol overgave, zaten goed in de wedstrijd. We vergeten in de eerste twintig minuten alleen de 2-0 te maken. Daarna volgde het kantelmoment met de gelijkmaker van PEC."

Cocu constateerde dat er zonder overleg druk naar voren werd gezet. De trainer stelde dat in de rust bij. "Je moet druk zetten, maar dat wel met elkaar afstemmen. In de tweede helft hebben we het tempo hoog gehouden en wisten we dat we kansen zouden krijgen. We hadden alleen te maken met een sterke doelman en wat moeite met de afronding." 

Geweldige treffer Brenet

Cocu deelde een compliment uit aan verdediger Joshua Brenet. De rechtsback nam de belangrijke tweede treffer van PSV voor zijn rekening. "Het is een jongen uit de eigen jeugd. Hij ontwikkelt zich goed en begint steeds beter te spelen. Mooi dat hij zich dan beloont met zo'n mooie treffer."

Brenet straalde na afloop. De verdediger maakte de voor PSV belangrijke 2-1 kort na de rust. De treffer had alles weg van een zondagsschot. Brenet ving de bal buiten het strafschopgebied met de knie op en zette er vervolgens zijn schoen keihard onder. De bal sloeg als een granaat achter doelman Warner Hahn tegen het net.

"Prachtig om mee te maken", glunderde hij na afloop. "Het was 1-1 en dan wordt het 2-1. Die drie punten hadden we hard nodig voor het kampioenschap. De ontlading die volgde was enorm. We zijn er nog niet. Het ligt eraan wat Ajax zaterdag doet. Dat hebben we in ons achterhoofd gehouden, maar die titel is straks ook een beetje van Joshua Brenet."

Jans kan leven met nederlaag

Ron Jans had zich de eerste 20 minuten opgewonden over de lamlendige houding bij zijn spelers. "We leverden elke tweede of derde bal in. Ik ga mezelf niet op de borst slaan, maar na 20 minuten heb ik twee spelers laten warm lopen. De eerste kans leverde daarna de 1-1 op.''

Jans zag de juiste instelling wel bij zijn doelman. "Warner Hahn had 's ochtends nog een begrafenis. Hij was echt geweldig. Hij mag een tien op zijn rapport krijgen. PSV heeft dik verdiend gewonnen, maar wij hebben toch de kansen op een goed resultaat gehad. We waren moe."

STER reclame