KNVB: UEFA schendt eigen regels

Het sportcentrum van de KNVB in Zeist ANP

De KNVB is boos op de Europese voetbalbond UEFA. Volgens de KNVB heeft de UEFA zijn eigen regels geschonden. Door de schending liep het Nederlands vrouwenelftal onder 19 donderdag het Europees kampioenschap mis.

De UEFA besloot om de laatste achttien seconden van het duel tussen Engeland en Noorwegen over te laten spelen. Engeland benutte daarin een strafschop, die in de reguliere wedstrijd werd afgekeurd, waardoor het duel in plaats van in 1-2 in 2-2 eindigde en Oranje het EK misliep. Het Nederlands vrouwenelftal is titelverdediger.

Overspelen

Een foutieve beslissing van scheidsrechter Marija Kurtes in de reguliere wedstrijd was de aanleiding voor het overspelen. Ze gaf Engeland achttien seconden voor tijd een penalty die werd benut, maar wegens te vroeg inlopen van een eigen speelster keurde Kurtes het doelpunt af en gaf een vrije trap aan Noorwegen. Daar ging ze de mist in. Ze had de strafschop over moeten laten nemen.

De UEFA besloot de laatste seconden over te laten spelen, te beginnen met de strafschop. Die werd deze keer wel volgens de regels benut door de Engelse vrouwen, waardoor het duel dus in een gelijkspel eindigde. Engeland werd door de remise de beste nummer twee in de poule en plaatste zich daardoor voor het EK.

Primeur

Bij een 1-2-overwinning voor Noorwegen was Oranje de beste nummer twee geworden. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat de UEFA besloot om een deel van een wedstrijd over te laten spelen vanwege een scheidsrechterlijke dwaling.

De KNVB wijst de Europese bond op het schenden van zijn eigen regels. "Volgens de regels die opgenomen zijn in Laws of the Game 2014/'15 zijn beslissingen die zijn gemaakt door de scheidsrechter bindend", schrijft de KNVB op de eigen website.

Vaststellen

"Daarnaast stellen andere regels van de UEFA dat een beslissing van de scheidsrechter niet door andere UEFA-organen opnieuw beoordeeld mag worden." De Nederlandse bond roept de UEFA dan ook op de uitslag van Engeland-Noorwegen vast te stellen op 1-2.

STER Reclame