ANP
NOS Sport

Bertens staat voor belangrijke keuze

Kiki Bertens beslist de komende periode wie haar als coach op de tennistour gaat bijstaan. Nederlands beste speelster beëindigde onlangs na veel onenigheid de samenwerking met Christiaan de Jong, die Bertens vooral in het buitenland begeleidde.

De afgelopen periode verliep de samenwerking tussen Bertens en De Jong stroef: verwachting en uitvoering lagen te ver uit elkaar. Vooral tijdens trainingen waren de twee het steeds vaker niet met elkaar eens.

Wrijving en onenigheid

De bom barstte in Indian Wells - waar Bertens in de openingsronde verloor - en na een gesprek trokken speler en coach hun conclusie. “We hadden wat wrijving en onenigheid, maar verder wil ik er niet veel over kwijt", zegt Bertens. "Mijn trainer Martin van der Brugghen (haar vaste coach in Nederland, red.) en ik zagen te weinig vooruitgang, dus dan moet je op zoek naar wat nieuws."

Bertens en De Jong werkten drieënhalf jaar samen. Ze wil de breuk niet toeschrijven aan haar recente tegenvallende prestaties (vijf nederlagen op rij). "Het had niets met mijn tennis te maken. Ik vind dat ik behoorlijk trouw ben geweest", aldus de Wateringse. "Ruzie heb je altijd, maar op een gegeven moment is het ook tijd voor iets anders."

Ruzie heb je altijd, maar op een gegeven moment is het ook tijd voor iets anders.

Kiki Bertens
  • WTA Linz
    Kiki Bertens en Christiaan de Jong tijdens het WTA-toernooi in Linz

Haarhuis verspreekt zich

Het nieuws lekte overigens op een ongewone manier uit, via Fed Cup-captain Paul Haarhuis tijdens een persconferentie. "Het ging per ongeluk, maar ik was er niet blij mee. Ik baal er ook van dat dit naar buiten is gekomen."

Bertens is er nog niet uit hoe ze de komende periode haar begeleiding in het buitenland gaat invullen. "Een buitenlandse coach is wellicht een optie, maar dat gaan we nu uitgebreid bekijken. Ik heb nog geen idee wat de toekomst gaat brengen."

Noodmaatregelen

De abrupte stopzetting noopte Bertens tot noodmaatregelen. Ze liet haar zus invliegen voor het toernooi van Miami en verbleef in het Poolse Katowice met collegaspeelster Richèl Hogenkamp. "Het was niet ideaal, maar op deze manier reisde ik toch met iemand samen."

De komende week hoeft Bertens zich in ieder geval niet bezig te houden met coachperikelen. Ze bereidt zich dan met het Nederlandse Fed Cup-team voor op de interland tegen Australië in Den Bosch op 18 en 19 april.

Paul deed het per ongeluk, maar ik baal ervan dat het nieuws uitlekte.

Kiki Bertens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl