ANP

Nederlandse bergingswerkers krijgen volgende week waarschijnlijk toegang tot een deel van de rampplek van de MH17 waar het tot nu toe te gevaarlijk was. Het gaat om het noordwesten van Oost-Oekraïne. "Eerder kon dat niet vanwege de veiligheidssituatie", zegt vice-premier Asscher.

Het team vertrekt volgende week naar Oekraïne. De onderzoekers gaan daar samen met lokale medewerkers een uiterste inspanning doen om stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken die er nog liggen naar Nederland terug te brengen. 

Bergingsmissie MH17 naar nauwelijks onderzocht deel rampplek

De Nederlandse onderzoekers konden vanwege de winter en de aanhoudende gevechten lange tijd niet naar het rampgebied. Eind maart is al een Nederlands team van Defensie- en politiemedewerkers naar Oost-Oekraïne geweest om de repatriëringsmissie voor te bereiden. Het team is tot de conclusie gekomen dat de situatie "aanzienlijk is verbeterd", aldus Asscher. 

Het Nederlandse team gaat ook intensief onderzoek doen op de rampplek door grond af te graven op zoek naar stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen.  Asscher benadrukt dat niet is uit te sluiten dat later anderen nog spullen vinden. "Er kan later altijd nog wat gevonden worden. We hebben wel goede afspraken gemaakt met lokale autoriteiten."

STER reclame