NOS Sport

Advies Mo Farah moet Nageeye naar Rio helpen

Abdi Nageeye is klaar voor marathon Rotterdam

Abdi Nageeye heeft bij de marathon van Rotterdam één missie: kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Somalische Nederlander loopt over van zelfvertrouwen, mede dankzij Mo Farah.

De 26-jarige langeafstandloper wil zondag aan de olympische eis van 2 uur een 11 minuten voldoen. Een haalbaar schema voor Nageeye. "Ik weet wat ik kan lopen, onder de 2 uur en 10 minuten is mijn doel. Als ik ’s ochtends voel dat ik goede benen heb, zou het moeten lukken", verwacht de in Mogadishu geboren atleet.

"Ik ga nog met mijn manager overleggen wat het beste is. Ga ik voor zekerheid of neem ik wat risico."

  • Facebook Mo Farah
    Abdi Nageeye en zijn vriend Mo Farah tijdens een training in Ethiopië
  • Facebook Mo Farah
    Abdi Nageeye en Mo Farah (links) met twee trainingsmaatjes in Ethiopië

Uitvalsbasis Ethiopië

Nageeye bereidde zich in Ethiopië voor op de race in Rotterdam. "Vanaf 2011 ben ik begonnen met het trainen in Ethiopië, omdat ik daar op hoogte kan lopen (tussen de 2.700 en 3.000 meter, red.). Dat is erg belangrijk voor langeafstandlopers, bovendien zijn er veel wereldtoppers aanwezig."

Ook de Brit Mo Farah traint graag in het land der langeafstandlopers. "Ik ken hem van de EK cross in Brussel uit 2008 en sindsdien zijn we goede vrienden", vertelt Nageeye. "Hij geeft mij veel advies."

"Hij vond bijvoorbeeld dat ik met mensen van mijn eigen niveau moest gaan trainen, want ik trainde voorheen met Ethiopiërs die de marathon van Londen en New York wonnen. Je loopt het gevaar om overtraind te raken", aldus de atleet, die aanvankelijk voetballer of advocaat hoopte worden.

Passie

De passie straalt uit zijn ogen als Nageeye aan eventuele olympische kwalificatie denkt. "Als het lukt, zou het bijzonder zijn om in een oranje tenue te mogen lopen", zegt hij.

"Als ik naar voetbal kijk, word ik al helemaal gek als het Nederlands elftal speelt. Straks kijkt iedereen naar je. Ik zal er supertrots op zijn als ik straks voor Nederland mag uitkomen."

  • NOS
  • NOS
    Routekaart Rotterdam Marathon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl