NOS Nieuws

Domeinnaam .sucks toch niet zo'n slim idee

Het was misschien toch niet zo'n goed idee om .sucks te introduceren als nieuw topleveldomein. Na klachten van bedrijven gaat internetorganisatie ICANN kijken wat het kan doen om misbruik van de extensie te voorkomen.

Tot voor kort waren er slechts enkele tientallen topleveldomeinen: extensies als .com, .org en .gov en landextensies als .nl en .be. ICANN, dat de structuur van het internet beheert, bracht daar recentelijk verandering in. Om het aantal domeinnamen flink te kunnen uitbreiden, kwamen er zo'n 600 nieuwe extensies bij.

ICANN keurde ook het idee goed van het Canadese bedrijf Vox Populi Registry om de extensie .sucks te introduceren. Dat was een mooie url voor bedrijven die met ontevreden klanten in gesprek wilden komen, was de redenering. 'Sucks' betekent in het Engels namelijk dat iets waardeloos is.

'Chantage'

Nu heeft ICANN echter spijt van die beslissing. Een adviescomité van bedrijven als Microsoft en eBay stelt namelijk dat de domeinnaam vooral wordt gebruikt om bedrijven te chanteren. Een bedrijf moet grof geld betalen om te voorkomen dat zijn naam zo door het slijk wordt gehaald.

Wil een bedrijf voorkomen dat iemand anders ermee aan de haal gaat, dan moet er zo'n 2000 dollar aan Vox Populi worden betaald. Chantage, vindt de adviescommissie. YouTube.sucks, Visa.sucks en Yahoo.sucks zijn bijvoorbeeld al vergeven.

ICANN heeft internettoezichthouders in de VS en Canada gevraagd of de praktijken van Vox Populi niet illegaal zijn. Als dat zo is, kan ICANN namelijk onder het afgesloten contract uit. ICANN is ook in overleg met het bedrijf om andere oplossingen te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl