NOS Nieuws

Prostituees protesteren in Amsterdam

Sekswerkers demonstreren in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam protesteren meer dan honderd sekswerkers en sympathisanten tegen de sluiting van raambordelen. Ze liepen van het Wallengebied naar het stadhuis aan het Waterlooplein, waar burgemeester Van der Laan een petitie aangeboden kreeg.

De sekswerkers, velen met masker, hadden borden met leuzen als 'We want our windows back' en 'Van der Laan je pikt mijn baan'.

De gemeente Amsterdam is al sinds 2007 bezig om het Wallengebied veiliger en aantrekkelijker te maken en uitbuiting van prostituees te voorkomen. Meer dan 100 van de 500 prostitutieramen zijn al gesloten. Ook heeft de gemeente miljoenen euro's uitgetrokken om prostitutiepanden op te kopen.

  • Ed van den Berg / NOS
    Demonstrerende sekswerkers hebben het stadhuis bereikt
  • Edwin van den Berg / NOS
    Prostituees protesteren in Amsterdam

1012

Project 1012, naar de postcode van het Wallengebied, roept veel weerstand op. Proud, een belangenvereniging voor sekswerkers, stelt dat het project averechts werkt. Als de ramen worden gesloten, worden prostituees in de illegaliteit gedwongen, waarschuwt Proud. Ook zou de gemeente legale werkplekken afpakken.

Verslaggever Edwin van den Berg, die bij het protest is, zegt dat veel sekswerkers zich niet serieus genomen voelen. "Ze vinden dat de gemeente hier af en toe als een olifant door de porseleinkast gaat."

Van der Laan zei bij de ontvangst van de petitie dat hij er erg hard aan werkt om het werk van de prostituees professioneler te maken. "Ook heeft de huidige coalitie besloten dat er minder geld wordt besteed aan het opkopen van raambordelen."

De gemeenteraad van Amsterdam overlegt vanavond over de toekomst van Project 1012.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl