Het Facebookaccount van TV5Monde werd gehackt door een groep die zich CyberCaliphate noemt
NOS Nieuws

Onderzoek naar hack bij Franse TV5

"We willen de daders opsporen, ze straffen en de zender weer in de lucht krijgen." Ferme woorden van de minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. De Franse zender TV5 Monde werd gisteren het slachtoffer van een cyberaanval. Om 22.00 uur ging het beeld op zwart. Pas om 17.00 uur vanmiddag was de zender weer in de lucht.

Familie militairen bedreigd

Een groep die zich CyberCaliphate noemt zette propagandavideo's op de websites van TV5. Maar ook dreigementen tegen Franse militairen. Er waren identiteitsbewijzen te zien die zouden toebehoren aan familieleden van militairen. "Soldaten van Frankrijk, blijf weg uit de Islamitische Staat! U heeft de kans om uw familieleden te redden, maak daar gebruik van", schreven de hackers.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door mensen die zeggen bij Islamitische Staat te horen.

Onacceptabel

De Franse premier Valls noemt de aanval "een onacceptabele inbreuk op de vrijheid van informatie en publicatie." Verschillende ministers bezochten vanmorgen de redactie van TV5 om hun solidariteit te tonen.

Minister van Cultuur Fleur Pellerin sprak van "een ware terroristische daad." Vanmiddag en morgen wil ze de leiding van de Franse mediabedrijven bij elkaar roepen. "We moeten de beveiliging van hun omroepen versterken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl