Wethouder Eerdmans (Veiligheid, Handhaving) van Rotterdam
NOS Nieuws

420 euro boete voor afval op straat gooien

In Rotterdam gaan de boetes voor het op straat gooien van afval flink omhoog. Vanaf volgende week gaat ook de boete omhoog voor verkeerd geplaatste vuilniszakken. Wie dat bij herhaling doet, kan een maximale boete van 500 euro krijgen of een werkstraf van drie dagen om zwerfvuil op te ruimen. De boete op de eerste overtreding gaat omhoog van 115 naar 125 euro.

Wethouder Joost Eerdmans wil met de verhoogde boetes de vervuiling in de stad aanpakken. Zijn standpunt is dat mensen in een vieze omgeving zich onveiliger voelen. Stadswachten zullen in burger op sommige plekken intensief controleren, zodat de pakkans groter wordt. "Dat werkt zowel preventief als repressief", zegt Eerdmans in een toelichting op het voorstel.

Stapsgewijs omhoog

De boetes voor het op straat gooien van afval gaat stapsgewijs omhoog. Op de eerste overtreding staat een boete van 140 euro, op de tweede 280 euro of drie dagen werkstraf, op de derde 420 euro of vijf dagen werkstraf plus een boete van 140 euro.

Eerdmans gaat met minister Van der Steur in overleg over de landelijke verhoging van de boete voor het achterlaten van zwerfvuil. De verhoging van de boetes in Rotterdam was aangekondigd in het coalitieakkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl