Een man loopt door verwoeste straten van het vluchtelingenkamp Yarmouk
NOS Nieuws

Situatie Yarmouk 'erger dan onmenselijk'

Na zware gevechten heeft IS bijna het hele Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië veroverd. Volgens de VN is de situatie er "erger dan onmenselijk". Bewoners kunnen geen kant op en zijn verstoken van hulp.

Met de verovering van Yarmouk is IS nu dichter dan ooit bij de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens het Franse persbureau AFP overweegt het Syrische leger een zware militaire operatie om IS uit het kamp te verdrijven. Maar de achtergebleven bewoners zitten in de val.

"Er is grote ellende in het kamp, vooral sinds IS er is binnengedrongen. IS vermoordt mensen en probeert onze families onder druk te zetten. We hebben gehoord dat IS jongemannen probeert te recruteren voor gewapende bendes in het kamp", zegt Abou Kifah Ghazi, van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.

Formeel is Yarmouk een vluchtelingenkamp, gesticht door Palestijnen die in 1948 naar het buitenland vluchtten na de stichting van de staat Israël. Maar feitelijk is het in al die jaren uitgegroeid tot een dichtbevolkte buitenwijk van Damascus.

Tot vier jaar geleden woonden er zo'n 200.000 Palestijnen. Maar vanwege de oorlog in Syrië zijn de meesten gevlucht, vooral naar het buitenland.

Een van hen is Suha Ghali. Correspondent Monique van Hoogstraten sprak haar in de Palestijnse stad Ramallah, waar de Palestijnse vrouw wanhopig wacht op het einde van de oorlog in Syrië, zodat ze terug kan naar haar geliefde Yarmouk.

Palestijnse vluchteling in Ramallah

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl