Apple

Apple heeft zijn foto-applicatie voor de Mac vervangen door een nieuwe app die foto's in de cloud opslaat. Vanaf vandaag is het nieuwe programma, met de simpele naam Foto's, via een software-update te downloaden.

Het huidige fotoprogramma, iPhoto, bestaat al sinds 2002 en was vooral gericht op het opslaan van foto's op de harde schijf van de computer. In de afgelopen jaren werd het opslaan van foto's in de cloud steeds populairder, maar iPhoto was daar nooit echt op berekend.

Laatkomer

Het nieuwe Foto's moet daar verandering in brengen. Het programma moet alle foto's toegankelijk maken die zijn gemaakt met een iPhone of iPad en zijn opgeslagen in de cloud. Ook foto's die met andere digitale camera's zijn gemaakt kunnen worden geüpload. Het idee is uiteindelijk dat alle foto's die je ooit hebt gemaakt en zult maken op één makkelijk toegankelijke plek worden bewaard.

Apple is niet de enige die dat wil. Opslagdienst Dropbox, Google Drive, OneDrive van Microsoft en webwinkel Amazon hebben al langer zo'n functionaliteit voor smartphones, tablets en computers. Apple is dan ook rijkelijk laat.

Hoge prijs

Daarnaast vraagt Apple relatief veel geld voor het opslaan van grote hoeveelheden foto's. Om tot 1000 GB aan foto's en andere documenten op te kunnen slaan vraagt het bedrijf 19,99 euro per maand. 

Hiermee zit het bedrijf ruim boven de prijzen van bijvoorbeeld Dropbox en Google. Amazon ging onlangs nog een stapje verder en introduceerde voor omgerekend 5 euro per maand onbeperkte opslag.

Prijzen online opslagdiensten

DienstGratis totMeeste opslag (prijs per maand)
Apple5 GB1000 GB: 19,99 euro
Microsoft15 GB1000 GB: 7,00 euro
Amazonn.v.t.Onbeperkt: 5,00 euro
Dropbox2 GB1000 GB: 9,99 euro
Google15 GB1000 GB: 9,99 euro
Flickr1000 GB (alleen foto's)n.v.t.

Emoji

De nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem, waar Foto's deel van uitmaakt, beschikt ook over de lang verwachte nieuwe emoji's. Een belangrijke verandering is dat de gebruiker de huidskleur van sommige emoji's kan kiezen. Ook is de Nederlandse vlag toegevoegd aan de set met icoontjes.

STER reclame