ANP

De Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie luidt de noodklok over de reorganisatie. Volgens voorzitter Frank Giltay gaat die te snel en moet er dringend geld bij. 

"Wij voorzien dat we over een paar jaar echt onder de operationele sterkte komen. Dat gaat direct ten koste van de veiligheid in Nederland en dat lijkt me in deze tijd onacceptabel."

De reorganisatie bij de politie is in 2013 ingezet. Alle politiekorpsen gingen toen op in één landelijke organisatie. Volgens Giltay is het de grootste reorganisatie die er ooit in Nederland is geweest. "Het gaat om 68.000 mensen, dus dat is een ingewikkeld proces."

Politiepersoneel: meer geld of minder veiligheid

Problemen

De afgelopen jaren stapelden de problemen zich op. En volgens de voorzitter van de ondernemingsraad ziet het er nu naar uit dat de organisatie bijna een miljard euro minder op de begroting krijgt. 

Dat betekent dat de politie het punt nadert "dat je alleen nog personele keuzes kunt gaan maken. Dan zullen we met minder politiemensen af moeten". Dat gaat volgens Giltay ten koste van de veiligheid op straat. 

Hij doet daarom een dringend beroep op minister Van der Steur. "Ik vraag de minister: haal die handen van onze keel, zodat we een beetje lucht kunnen happen."

'Noodklok geluiden'

Het CDA en de SP herkennen "absoluut" de klachten van de ondernemingsraad van de politie. Volgens CDA-Kamerlid Oskam is het "een noodkreet" omdat er, na verschillende gesprekken met de minister, geen oplossing komt voor de problemen. "Als ik praat met de leiding van de politie merk ik dat de rek eruit is. Ik denk dus dat er zeker geld bij moet", aldus Oskam. Ook SP'er Kooiman vindt dat er geld bij moet om de problemen op te lossen.

VVD-Kamerlid Tellegen kent de problemen, maar zegt dat die horen bij een grote reorganisatie. De VVD wil vooral "heel stevig" de vinger aan de pols houden. Tellegen benadrukt dat haar partij hierdoor "niet aan noodklokgeluiden gaat denken".

"Niet aan noodklok geluiden denken"

Van der Steur zegt in een reactie te snappen dat er zorgen zijn. Binnenkort heeft hij een debat over de Nationale Politie met de Tweede Kamer. Hij zal dan proberen de zorgen weg te nemen. 

Hij wijst erop dat de reorganisatie op zich erg goed gaat en dat het "dringend nodig" is om die af te maken. "Er zijn natuurlijk wel dingen die anders kunnen."

Van der Steur snapt de zorgen bij de politie

De korpsleiding van de Nationale Politie laat in een schriftelijke reactie weten dat er "op dit moment wordt geïnventariseerd welke plannen herzien moeten worden en wat echt prioriteit heeft of even kan wachten zonder dat dit de verdere vorming van het korps in de weg staat".

Eind mei gaat het nieuwe reorganisatieplan naar de minister. Er zal in elk geval in staan dat de politieprestaties op peil moeten blijven en dat de aanpak van het ziekteverzuim voorrang krijgt, stelt de korpsleiding.

STER reclame