Een vergadering van studenten en docenten in het bezette Maagdenhuis begin vorige maand. ANP

De bezetters van het Maagdenhuis hebben geen gehoor gegeven aan de eis van de Universiteit van Amsterdam om het Maagdenhuis voor 18.00 uur vandaag te ontruimen. Het bestuur van de UvA stapt nu naar de rechter.

Gisteravond leek een akkoord tussen de universiteit en de studenten binnen handbereik. De bezetting zou zondagavond om 21.00 uur worden opgeheven, zo waren de UvA en een deel van de studenten overeengekomen.  

De hardliners onder de studenten wilden echter niet van een ontruiming weten. Zij kondigden juist "andere en hardere" acties aan.

De UvA betreurt de gang naar de rechter. "Het leek erop dat dit voorkomen kon worden door goed overleg, maar dat is helaas niet mogelijk gebleken", schrijft het bestuur in een verklaring

De universiteit zegt zich zorgen te maken over de staat van het pand, de veiligheidssituatie en dat privacy-gevoelige dossiers toegankelijk zijn.

Mobiele Eenheid

Het Maagdenhuis wordt sinds 25 februari bezet door de studenten. Daarvoor zaten ze in het Bungehuis, maar daar moesten ze van de rechter vertrekken. Dat deden ze niet waarop de Mobiele Eenheid een paar dagen later ingreep.   

De studenten willen meer democratie en een eind aan het bezuinigingsbeleid van het universiteitsbestuur.  

Universiteit van Amsterdam

De Nieuwe Universiteit spreekt van "bestuurlijke intimidaties" en eist het vertrek van het UvA-bestuur. De organisatie heeft voor zaterdag en zondag een bijeenkomst gepland in het Maagdenhuis om de toekomst van het universitair onderwijs en onderzoek te bespreken. 

STER reclame