De aankondiging voor de conferentie
NOS Nieuws

Opnieuw omstreden islamconferentie in Utrecht

Opnieuw komen enkele controversiële moslims naar Utrecht voor een conferentie. Ze zijn uitgenodigd door de stichting alFitrah die de conferentie organiseert, die van donderdag tot zondag in Overvecht wordt gehouden.

Onder de geplande sprekers is Mohamed Abdelkrim Aznagui, alias sjeik Abou Chayma. Hij werd in 2012 door een rechtbank in Brussel veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf voor zijn rol bij een fatale duivelsuitdrijving bij een 23-jarige vrouw. Ook enkele andere ultra-orthodoxe sjeiks uit België zouden zijn uitgenodigd voor de conferentie.

'Haatimams niet welkom'

Utrecht kan de bijeenkomst niet verbieden. De organisatoren hoefden geen vergunning aan te vragen, dus is er niets om in te trekken. Verbieden kan alleen als de openbare orde dreigt te worden verstoord of als er grote maatschappelijke onrust ontstaat. Wel wil de gemeente "de vinger aan de pols houden" en voorafgaand aan de conferentie spreken met de organisatoren.

PVV-leider Geert Wilders heeft gezegd dat hij morgen samen met twee Kamerleden uit zijn partij naar Utrecht komt om te protesteren. Hij wil het signaal afgeven dat "haatimams niet welkom zijn in Nederland". Ook stelde hij vanochtend Kamervragen over de conferentie.

Begin maart was er ook een moslimconferentie in Overvecht. Toen was er veel ophef over de komst van de Saudische islamprediker sjeik Assim Al-Hakeem. Hij staat bekend als een fundamentalist die vindt dat christenen en joden moeten worden gedood als ze de profeet Mohammed beledigen. Uiteindelijk is hij niet gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl