Linthorst: de PvdA probeert meer greep op de Eerste Kamer te krijgen
NOS Nieuws

PvdA-senator: handelwijze coalitie op termijn funest

PvdA-Eerste Kamerlid Linthorst heeft kritiek op de manier waarop haar partij omgaat met kandidaat-senatoren. Volgens haar proberen alle partijen, ook de PvdA, meer greep op hun senaatsfracties te krijgen. In het blad Socialisme en Democratie schrijft Linthorst dat kandidaat-Eerste Kamerleden van de PvdA het regeerakkoord moeten onderschrijven. "Zij mogen uiteraard een voorbehoud maken, maar dat kan consequenties hebben voor hun plaats op de lijst."

Volgens Linthorst lijkt de "poging tot disciplinering van de senatoren" op korte termijn voordelig: het kabinet kan dan door zonder zich om de senaat te hoeven bekommeren. Maar op de langere termijn is het funest, schrijft Linthorst. Ze benadrukt dat de senaat zelden wetsvoorstellen afwijst, maar dat er als het wel gebeurt ook altijd iets aan de hand is. "Die onafhankelijkheid zouden alle partijen moeten koesteren."

Vrije artsenkeuze

Als voorbeeld noemt zij de macht van de zorgverzekeraars bij de vrije artsenkeuze. Linthorst was een van de drie PvdA-senatoren die in december tegen de kabinetsplannen voor de beperking van de vrije artsenkeuze stemden. Doordat de senaat het voorstel verwierp, ontstond er een crisissfeer in Den Haag.

Linthorst komt zelf na de verkiezingen voor de Eerste Kamer niet terug. Volgens haar heeft dat niets te maken met haar kritiek, maar vindt ze het na twaalf jaar wel genoeg. Ze zegt wel dat ze niet van plan zou zijn geweest om het regeerakkoord te onderschrijven.

Blessing in disguise

De vertrekkende senator vindt overigens dat de nederlaag van VVD en PvdA bij de Statenverkiezingen (en daarmee ook in de Eerste Kamer) een 'blessing in disguise' kan zijn, "een verademing voor de democratie en een zegen voor ons staatsbestel".

Dat de coalitie, ook met de steun van D66, ChristenUnie en SGP, in de senaat geen meerderheid meer lijkt te krijgen, biedt volgens Linthorst kansen voor een open debat waarin politici met argumenten in Tweede én Eerste Kamer hun gelijk proberen te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl