'Het witte goud', zoals asperges ook worden genoemd
NOS Nieuws

Nederlandse aspergeteelt groeit fors

De aspergeteelt in ons land groeit fors. De totale oppervlakte aan landbouwgrond voor de aspergeteelt is in 15 jaar tijd met bijna 60 procent toegenomen tot 3300 hectare, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De teelt groeit het hardst in de provincies Noord-Brabant en Limburg. In het noorden van Limburg steeg de teelt zelfs met 66 procent.

Volgens het CBS laat de teelt van asperges in ons land een grillig verloop zien. De teelt nam in de jaren 50 van de vorige eeuw een hoge vlucht. Op het hoogtepunt in 1963, telde ons land een asperge-areaal van 5100 hectare. Daarna daalde de oppervlakte in rap tempo tot 2300 hectare in 1980. Een nieuw dieptepunt deed zich voor in 2000, met een daling tot 2100 hectare.

De zandgronden van Noord-Limburg vormen nu het epicentrum van de aspergeteelt. Goedkope arbeidskrachten zijn ruim voorhanden en het nabijgelegen Duitse Ruhrgebied is een grote afzetmarkt.

Uitvoer

Nederland voert de asperges vooral uit naar landen binnen Europa. In 2014 werd een vijfde van de in Nederland geproduceerde asperges uitgevoerd. Dat is ruim 3,8 miljoen kilo. Van die asperges ging de helft naar Duitsland en een kwart naar Frankrijk.

Een klein deel van de asperges die consumenten hier kopen, komt uit het buitenland. Bijna 90 procent komt uit de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl