NOS Nieuws

Maagdenhuis-studenten kondigen hardere acties aan

'Vertrouwensbreuk definitief en onherstelbaar'

Het is onduidelijk wanneer de studenten die het Maagdenhuis bezetten daar vertrekken. Eerst werd gezegd dat de bezetting komende zondag om 21.00 uur zou worden beëindigd, maar nu wordt geen dag en tijdstip meer genoemd. De studenten zeggen alleen dat ze op een "andere en hardere manier" doorgaan met actievoeren.

De bezetters reageerden vorige maand positief op een plan van de Universteit van Amsterdam voor meer democratisering, maar ze zeiden toen wel dat alles afhangt van de invulling van het plan. Zo bleven de studenten bij hun eis dat het bestuur van de universiteit rechtstreeks gekozen moet worden. Twee onafhankelijke commissies gaan daarnaar kijken, werd vorige week bekend.

Nu zeggen de studenten dat ze onder druk zijn gezet door het bestuur van de UvA om uit het Maagdenhuis te vertrekken. Het bestuur zou hebben gedreigd met juridische stappen.

Studenten in het Maagdenhuis

Bungehuis

Het Maagdenhuis werd op 25 februari ingenomen, nadat de studenten anderhalve week het Bungehuis van de UvA hadden bezet. De studenten eisten naast meer democratie een einde aan het bezuinigingsbeleid van het universiteitsbestuur. Onderdeel van de bezuinigingen is de afschaffing van kleine talenstudies als zelfstandige opleiding.

De bezetting van het Bungehuis werd door de mobiele eenheid beëindigd, nadat de rechter had bepaald dat de studenten moesten vertrekken. De politie arresteerde 46 studenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl