Met de advertenties wordt kwaadaardige software meegestuurd
NOS Nieuws

Advertentienetwerk stuurt virus mee met reclames op websites

Hackers zijn erin geslaagd binnen te dringen bij een bedrijf dat advertenties op websites verzorgt. Daardoor wordt er een virus meegestuurd met die advertenties, meldt het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT.

De computers van mensen die een geïnfecteerde website bezoeken, lopen gevaar. Het virus probeert zich via oude versies van bijvoorbeeld Java en Flash te nestelen in de computer. Daarna zou het bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar gebruikersnamen, wachtwoorden en andere privacygevoelige informatie om die te delen met criminelen.

Welke websites de geïnfecteerde advertenties tonen, is niet duidelijk, maar volgens Fox-IT worden de virussen "op grote schaal" verspreid.

Advertenties als doelwit

Over het algemeen verzorgen websites hun advertenties niet zelf, maar maken ze daarvoor gebruik van een derde partij, een zogenoemd advertentienetwerk.

Het is niet de eerste keer dat kwaadwillenden met succes binnendringen bij zo'n netwerk om vervolgens virussen te verspreiden via advertenties. Ook Nederlandse websites hebben in het verleden virussen verspreid, zonder dat ze daar zelf verantwoordelijk voor waren.

Fox-IT heeft het betreffende advertentienetwerk op de hoogte gesteld van het virus.

Voorkomen

Gebruikers kunnen het beste hun software bijwerken naar de nieuwste versies, omdat die minder beveiligingslekken bevatten.

Bovendien installeren steeds meer mensen zogenoemde adblockers. Daardoor zien ze geen advertenties meer op websites en voorkomen ze ook dat er virussen op hun computer komen via reclame. Het nadeel is dat eigenaren van websites inkomsten mislopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl