NOS Nieuws

Commissarissen vragen verbijsterde Kamerleden om begrip

'Een clash tussen de wereld van bankiers en van de politiek'

Een hoorzitting in de Tweede Kamer over beloningen in de financiële sector is uitgelopen op een confrontatie tussen Tweede Kamerleden en drie commissarissen van grote bedrijven. De commissarissen Van Slingelandt van ABN Amro, Van Wijk van Aegon en Breuking van ING hamerden alle drie op de noodzaak van marktconforme salarissen om goede managers aan te trekken.

ABN-commissaris Van Slingelandt zei dat goede bankbestuurders schaars zijn en dat hij zich grote zorgen maakt over wat er gebeurt als de huidige ABN-top met pensioen gaat. ING-commissaris Breukink zei na afloop tegen de NOS dat zijn bank vijftien mensen op sleutelposities is kwijtgeraakt vanwege de relatief lage salarissen in Nederland.

Van Slingelandt zei aan het begin van de hoorzitting wel dat de raad van commissarissen van ABN Amro de gevoelens in de samenleving heeft onderschat. Hij refereerde aan de commotie die was ontstaan over de loonsverhoging van een ton bij de top van de bank.

"Beloning is een gevoelig punt, dat begrijpen we goed. Als je naar de feiten kijkt, kan ik niet anders dan constateren dat we de beloning hebben gematigd. Desalniettemin betreur ik de commotie die daarover is ontstaan."

Toch vindt Van Slingelandt de afgesproken loonsverhoging moreel te verdedigen. Hij wees erop dat rekening moet worden gehouden met de arbeidsmarkt. "Ook ik vind zes à zeven ton grote bedragen. Maar we hebben ook een positie te verdedigen op de arbeidsmarkt. We hebben ook een goed werkgeverschap te tonen."

De ABN-commissaris zei dat hij het in maart vorig jaar met minister Dijsselbloem over de loonsverhoging heeft gehad. Volgens Van Slingelandt waarschuwde de minister dat de extra ton "onverstandig is", maar dat er geen speld tussen te krijgen was. Dijsselbloem schreef vanochtend al aan de Tweede Kamer dat de bank zijn standpunt kende.

ING

ING-commissaris Breukink benadrukte tegenover de soms verbijsterde Kamerleden dat de lonen bij de raad van bestuur gedaald zijn. Ze zouden daardoor nu 40 procent lager zijn dan bij vergelijkbare instellingen. Volgens Breukink gaat dat ten koste van de concurrentiepositie van de bank in het buitenland.

ABN-commissaris: gevoelens samenleving onderschat

Onze Amerikaanse aandeelhouders zeggen juist: je moet die mensen meer betalen.

Leo van Wijk, Aegon-commissaris

Aegon-commissaris Van Wijk hield een soortgelijk verhaal. "Vanuit een Nederlands perspectief wordt een beloning soms gezien als schandalig hoog. Terwijl onze Amerikaanse aandeelhouders juist zeggen: je moet die mensen meer betalen. Je moet zorgen dat je ze houdt, want je betaalt ze ongelooflijk onder de internationale norm. Dat zijn de twee werelden waarin we proberen een afgewogen standpunt in te nemen."

De Nederlandse organisatie wordt geleid door een Nederlander, benadrukte Van Wijk, die dus ook naar Nederlandse maatstaven betaald wordt. Volgens Van Wijk moet je daar rekening mee houden. "Je kunt ons salaris ook niet vergelijken met dat van iemand van Aegon in China."

Stuitend

De politici bij de hoorzitting hadden grote moeite met het argument dat goede mensen nu eenmaal duur zijn. GroenLinks-Kamerlid Klaver noemde de redenering stuitend. "Ik weet niet in welk universum u leeft", vroeg hij zich af. Klaver benadrukte dat alle drie de besproken banken ooit met staatssteun gered zijn, en dat de commissarissen dus eigenlijk ambtenaren zijn.

Van Slingelandt erkende dat de staat ABN inderdaad gered heeft, maar volgens de commissaris hadden de bestuurders daar geen betrokkenheid bij. "Alle bestuurders zijn pas daarna gekomen en hebben keihard gewerkt."

Ook PvdA-Kamerlid Nijboer was kritisch op de houding van de bankiers. Nijboer noemde het zorgelijk dat het besef in de top van de banken nog niet is doorgedrongen dat een dergelijke loonsverhoging in de samenleving niet verdedigbaar is.

Nijboer: grote kloof tussen top financiële sector en maatschappij

Ondanks alle kritiek was Van Slingelandt na afloop positief over de hoorzitting. Tegenover de NOS zei hij: "Was leuk! Een goed verschil van mening moet kunnen."

Naast de commissarissen gingen ook FNV-bestuurster Mariëtte Patijn, VU-onderzoeker Kilian Wawoe en Rients Abma, directeur van beleggersplatform Eumedion in gesprek met de Kamerleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl