Prins Andrew tijdens een militaire ceremonie vorige maand in Londen AFP

De verklaring van een Amerikaanse vrouw, die zegt dat ze als minderjarige gedwongen seks had met de Britse prins Andrew, wordt niet meegenomen in een Amerikaanse rechtszaak. Een rechter in Florida heeft bepaald dat de verklaring van Virginia Roberts niet relevant is voor de rechtszaak.

De zaak draait niet om prins Andrew, maar om de miljardair Jeffrey Epstein, een voormalige vriend van de prins. Twee vrouwen eisen dat Epstein alsnog volledig wordt vervolgd voor seksueel misbruik. Hij zou tientallen vrouwen jarenlang hebben uitgebuit als seksslavinnen.

Vrijuit

Epstein sloot in 2008 een plea deal met de Amerikaanse justitie. Hij bekende één geval van seksueel misbruik en werd daarvoor tot anderhalf jaar cel veroordeeld. Dat betekende dat hij voor alle andere aanklachten vrijuit ging. Dat stuitte op verzet van de twee vrouwen, die naar eigen zeggen ook slachtoffer waren van Epsteins praktijken. Ze vonden dat Epstein met de plea deal veel te makkelijk wegkwam.

Later wilden nog twee slachtoffers bij de zaak aanhaken. Een van hen, Virginia Roberts, verklaarde dat Epstein haar had gedwongen om seks te hebben met verschillende prominenten, onder wie prins Andrew. Hij is de tweede zoon van koningin Elizabeth en de jongere broer van prins Charles. De verklaring werd aan het dossier toegevoegd.

De beschuldiging leidde in Groot-Brittannië tot veel ophef. Hoewel Andrew zelf geen partij is in de rechtszaak, voelden Buckingham Palace en later ook de prins zelf zich genoodzaakt om in alle toonaarden te ontkennen. Roberts heeft aangekondigd dat ze een boek gaat schrijven over de zaak.

"Onsmakelijk en overbodig"

De rechter in Florida heeft nu bepaald dat de verklaring van Roberts en de vierde vrouw uit het dossier moeten worden geschrapt. Hij spreekt van "onsmakelijke en overbodige details", die niet relevant zijn voor de vraag of de zaak tegen Epstein moet worden heropend.

Aangezien prins Andrew voor zover bekend niet voorkomt in de andere verklaringen, kan Buckingham Palace nu even opgelucht ademhalen. Toch kan de prins wel degelijk tijdens de rechtszaak ter sprake komen, want mogelijk wordt Virginia Roberts wel opgeroepen als getuige. Bovendien kan ze nog in hoger beroep gaan tegen het besluit om haar verklaring buiten beschouwing te laten.

STER reclame