Vleeshandelaar Willy Selten
NOS Nieuws

2,5 jaar cel voor vleeshandelaar Willy Selten

Vleeshandelaar Willy Selten uit Oss is veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Volgens de rechtbank in Den Bosch is hij schuldig aan valsheid in geschrifte. Hij heeft paardenvlees verkocht als rundvlees. Tegen Selten was vijf jaar geëist.

De rechtbank vindt dat Selten het imago van de Nederlandse vleessector in binnen- en buitenland heeft geschaad, net als het consumentenvertrouwen. Ook heeft hij maatschappelijke onrust veroorzaakt en dat is volgens de rechter ernstig, vooral als het om voedsel gaat.

Rechter veroordeeld Selten tot 2,5 jaar cel
'Vertrouwen in voedingsmiddelen aangetast'

De vleeshandelaar heeft toegegeven dat hij 336.000 kilo aan paardenkarkassen heeft ingekocht, maar volgens hem werd dat vlees apart bewaard, verpakt en vervoerd. Oud-medewerkers verklaarden dat het goedkope paardenvlees werd vermengd met duur rundvlees. "Dat is niet per ongeluk gebeurd", zei het Openbaar Ministerie eerder.

Klanten van Selten kochten rundvlees van hem en wisten niet dat er ook paardenvlees bij zat. Volgens het OM heeft Selten daarmee veel klanten opgelicht.

Opgegeten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed in 2013 een inval bij de vleeshandelaar in Oss en riep 50 miljoen kilo vlees van Selten terug. Uiteindelijk werd slechts anderhalf miljoen kilo uit de handel gehaald; de rest was waarschijnlijk al opgegeten.

Na de inval ging het bedrijf van Willy Selten failliet. Omroep Brabant maakte onlangs bekend dat hij inmiddels met zijn zoon een nieuw vleesbedrijf is begonnen in België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl