ANP
NOS Nieuws

FedEx wil pakjesvervoerder TNT overnemen

De Amerikaanse pakjesvervoerder FedEx wil de Nederlandse branchegenoot TNT Express overnemen, melden de bedrijven in een gezamenlijk persbericht.

FedEx biedt 4,4 miljard euro voor TNT. Dat is 33 procent boven de slotkoers van donderdag, de laatste beursdag voor het paasweekend. Het bod wordt gesteund door de top van het Hoofddorpse bedrijf. Ook grootaandeelhouder PostNL, dat 15 procent van de aandelen heeft, steunt het bod.

FedEx groot in VS

FedEx is een van de grootste pakjesvervoerders ter wereld met een omzet van meer dan 40 miljard euro. Het bedrijf is vooral sterk op zijn thuismarkt, de Verenigde Staten. Door de overname van TNT, met een omzet van bijna 7 miljard euro, wil het Amerikaanse bedrijf groeien in Europa.

FedEx wil van het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp het nieuwe Europese hoofdkantoor maken. De vliegtuigen van TNT zouden verkocht worden.

Het is niet duidelijk welke gevolgen de overname heeft voor het personeel. Volgens de woordvoerder van TNT probeert FedEx om ontslagen te voorkomen. TNT heeft wereldwijd ruim 50.000 mensen in dienst, bij FedEx zijn dat er 325.000.

Overnamekandidaat

TNT wordt al jaren genoemd als overnamekandidaat. In 2013 liep een overname door het Amerikaanse UPS stuk na bezwaren van de Europese Commissie dat het gecombineerde bedrijf te sterk zou worden op de Europese markt voor pakjesvervoer. UPS wilde 5,2 miljard euro betalen voor TNT.

Een woordvoerder van TNT zegt dat het bedrijf erop vertrouwt dat de Europese Commissie nu geen stokje steekt voor de overname. Mocht het toch stuklopen op 'Europa' of mocht FedEx zich terugtrekken als koper, dan ontvangt TNT een bedrag van 200 miljoen euro van FedEx.

Twee jaar geleden kreeg TNT al een even groot bedrag van UPS na het mislukken van de overname. Als de overname afketst door toedoen van TNT, moet TNT 45 miljoen euro betalen aan FedEx.

Verlies

TNT Express heeft het al jarenlang moeilijk. De laatste vier jaar leed het bedrijf verlies. Om er weer bovenop te komen, voert het bedrijf een grote reorganisatie door. Daarnaast stootte TNT onderdelen af, waaronder de Chinese activiteiten.

NOS / Marjolein Sebregts
Een busje van FedEWx in Hilversum
'FedEx en TNT zijn een perfecte combinatie'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl