Ajax en FC Utrecht voor de aftrap in de Domstad
NOS Nieuws

Kwetsende spreekkoren bij FC Utrecht-Ajax

Een deel van de FC Utrecht-aanhang heeft gisteren bij de thuiswedstrijd tegen Ajax kwetsende spreekkoren gezongen. Dat blijkt onder meer uit een video die op YouTube was geplaatst. De video is vandaag verwijderd. Vanaf de Bunnikside, waar de harde kern van de aanhang van de Utrechtse club zit, klonk de tekst: "Me vader zat bij de commando’s, me moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij joden, want joden die branden het best."

Ajax-woordvoerder Miel Brinkhuis was gisteren in het stadion en heeft de spreekkoren gehoord. "Net als ieder ander weldenkend mens kunnen wij dit soort teksten niet waarderen." De club gaat waarschijnlijk zelf geen stappen ondernemen, volgens Brinkhuis is dat aan de KNVB.

'Weerzinwekkend'

Het incident is bekend bij de KNVB. De voetbalbond zegt elke vorm van discriminatie in en om het stadion 'weerzinwekkend' te vinden. Op dit moment wordt alle beschikbare informatie over de spreekkoren verzameld. Op basis daarvan bepaalt de onafhankelijk aanklager betaald voetbal of er een onderzoek wordt gestart.

FC Utrecht wil alleen schriftelijk reageren op de kwestie: "FC Utrecht spant zich immer in om te voorkomen dat er rond wedstrijden kwetsende spreekkoren zijn. Mocht blijken dat bij een wedstrijd onregelmatigheden zoals kwetsende spreekkoren worden vastgesteld dan zal FC Utrecht volgens het protocol onderzoek doen, passend reageren en optreden."

Spreekkoren tijdens FC Utrecht - Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl