Het skelet met de musketkogel
NOS Nieuws

'Soldaat 200 jaar na Waterloo geïdentificeerd'

Een militair die omkwam in de Slag bij Waterloo, is 200 jaar na zijn dood geïdentificeerd. Het gaat om een Duitse soldaat genaamd Friedrich Brandt, stelt een militair historicus in The Sunday Times.

Het skelet van de twintiger werd in 2012 toevallig gevonden, bij werkzaamheden voor een parkeerplaats bij de Leeuw van Waterloo, het belangrijkste gedenkmonument op het slagveld. De man was op 18 juni 1815 geraakt door een musketkogel, die duidelijk herkenbaar tussen zijn ribben werd gevonden.

Bij de resten werden ook een lepel, Duits en Frans geld en een stuk hout met de initialen CB gevonden, waarschijnlijk resten van een kistje dat de man bij zich droeg. Helaas werd er niet genoeg van zijn uniform teruggevonden om te bepalen bij welk leger hij had gediend.

Vage F

Historicus Gareth Glover ontdekte dat op het stuk hout nog heel vaag een 'F' te lezen viel. Omdat de soldaat Duits kleingeld op zak had, besloot hij in de archieven te duiken; er bleken drie Duitse militairen met die initialen te hebben meegevochten.

De eerste kon Glover uitsluiten omdat hij had gevochten op een ander gedeelte van het slagveld. De tweede bleek later te zijn overleden in een ziekenhuis in Brussel. Dus bleef alleen Friedrich Brandt over.

Vermalen

"Niemand kan met 100 procent zekerheid zeggen dat dit Friedrich Brandt is, maar gebaseerd op de informatie die we hebben, is deze kandidaat verreweg het meest waarschijnlijk", zegt Glover in de krant.

De vondst was uniek, omdat er nooit eerder zo'n compleet skelet op het slagveld werd gevonden. In de krant legt een historicus uit dat dat kwam doordat de verpulverde botten van de gesneuvelden vaak als meststof werden gebruikt door boeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl