In Hoofddorp werd vorige maand gedemonstreerd na een mishandeling van een conducteur ANP
NOS Nieuws Politiek

Minister gaat bewapenen NS-beveiligers bespreken

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil in gesprek over het bewapenen van NS-beveiligers met pepperspray en wapenstok. Vakbond FNV Spoor stelde dat vanmorgen voor, om relschoppers in de trein en op het station harder aan te kunnen pakken. Nu beschikken beveiligers van de NS alleen over handboeien.

Bij het gesprek zouden ook de Nederlandse Spoorwegen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat over het spoor gaat, betrokken moeten worden. Een woordvoerder spreekt van een verkennend gesprek.

De woordvoerder zegt wel dat het ministerie over het algemeen terughoudend is met het uitrusten van buitengewoon opsporingsambtenaren met pepperspray en wapenstok. "Het geweldsmonopolie in Nederland ligt bij de politie en het leger."

Al maatregelen genomen

Er is veel onrust onder NS-personeel na enkele geweldsincidenten tegen treinpersoneel. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheid om NS-beveiligers uit te rusten met pepperspray en een wapenstok, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

De afgelopen tijd is verschillende keren gedemonstreerd tegen geweld tegen NS-medewerkers. In Hoofddorp werd het spoor korte tijd bezet en vorige maand toeterden NS-machinisten om aandacht te vragen voor de agressie.

Het ministerie benadrukt dat er ook al maatregelen zijn genomen om het geweld tegen te gaan. Zo worden de poortjes op stations vanaf deze zomer gesloten en komt er extra spoorwegpolitie op twintig stations. 

STER reclame