Elvis Manu en Rick Karsdorp vieren de 3-0

Feyenoord verslaat schutterend AZ

Feyenoord heeft in de strijd om de derde plaats een dreun uitgedeeld aan AZ. De Alkmaarders bakten er in eigen huis weinig van, verloren met 4-1 en staan met nog vijf wedstrijden te gaan op zeven punten van de Rotterdammers.

Derrick Luckassen verving bij AZ de geblesseerde Wesley Hoedt en de jonge verdediger kende een dramatische start. Al na drie minuten schoot hij de bal na een voorzet van de zijkant klungelig in eigen doel.

Fout op fout

AZ was daarna de kluts helemaal kwijt en stapelde fout op fout. Feyenoord, dat verrassend met Elvis Manu, Anass Achahbar en Colin Kazim-Richards begon, zette bovendien goed druk en verstoorde constant de opbouw van de thuisploeg. Manu kreeg twee prima kansen, maar verzuimde de marge te verdubbelen.

Na een half uur herstelde AZ zich enigszins. De ploeg kwam vaker onder de druk uit, was gevaarlijk via Steven Berghuis en Markus Henriksen en had een strafschop kunnen krijgen na een overtreding van Sven van Beek op Thom Haye.

Derrick Luckassen in duel met Colin Kazim-Richards
    Anass Achahbar en Elvis Manu vieren de 0-1
    Mattias Johansson in duel met Lex Immers
    Derrick Luckassen (r) en doelman Esteban balen

Slecht verdedigen

Slecht verdedigen van de Alkmaarders zorgde er echter voor dat de wedstrijd al voor rust beslist was. Eerst mocht Achahbar ongehinderd de 2-0 achter Esteban knallen en in de laatste minuut van de eerste helft kopte de vrijstaande Manu raak.

Feyenoord bleef ook na rust de aanval zoeken en Kazim-Richards liet na een minuut al een flinke kans op de 4-0 liggen. Die treffer kwam er na een uur alsnog; Lex Immers stuitte op Esteban, waarna Manu uit de rebound scoorde.

Blunder Vermeer

Feyenoord nam daarna gas terug, kreeg via Achahbar, Manu en Kazim-Richards nog wel kansen, maar kwam ook goed weg bij een flinke mogelijkheid voor Henriksen. Een treffer voor AZ kwam er vlak voor tijd alsnog, al had het daar wel de hulp van Kenneth Vermeer voor nodig. De doelman blunderde door een terugspeelbal van Van Beek onder zijn voet door te laten gaan.