​Ranomi Kromowidjojo zwom 25,86 op de 50 meter vlinderslag
NOS Sport

'Kromo' zwemt WK-limiet op 50 meter vlinder

Bij de Swim Cup in Eindhoven heeft Ranomi Kromowidjojo de WK-limiet gezwommen op de 50 meter vlinderslag. Met 25 seconden en 86 honderdsten zat Kromowidjojo, die toch vooral bekend is als vrije slag-zwemster, vijfhonderdsten onder de vereiste tijd. Dat betekent dat zij deze zomer in Rusland naast de 50 en de 100 vrij, een extra individueel nummer mag zwemmen.

"Heel mooi, het ging erg goed", reageerde 'Kromo' op haar snelle ochtendrace. Zondag laat ze de finale van de 50 meter vlinderslag aan zich voorbij gaan om zich volledig te richten op de 100 meter vrij-finale.

Bijnummer

De sprint op de vlinderslag is voor haar niet meer dan een bijnummer, ook straks tijdens de WK. "Het is wel heel erg leuk om 'm te zwemmen en naast de borstcrawl te doen. Het zal op de WK tegelijk met de 100 vrij vallen. Dat heb ik in 2013 ook gedaan. Het is op zich te doen, maar ik moet nog even goed nadenken of ik die combi wel wil maken."

De prioriteit ligt voor Kromowidjojo in Kazan op de 100 vrij. "Dat is het koningsnummer, de belangrijkste afstand. En daar is de 50 vlinder echt ondergeschikt aan."

Koningsnummer

Vanmiddag gaat Kromowidjojo op dat koningsnummer de strijd aan met Sarah Sjöström en Femke Heemskerk, die gisteren in de halve finale grote indruk maakte met haar razendsnelle 52,79.

Kromowidjojo is daarom realistisch: "Ik ga me geen beperkingen opleggen, maar ik weet dat Femke in super goede vorm is. Het wordt een mooie battle. Ik let met name op mezelf. Moet de goede dingen doen. En daar rolt uiteindelijk een goede tijd of een goede ranking uit."

Weertman

Ferry Weertman kwam tijdens de series niet in actie op de 400 meter vrij. Hij voelde zich niet topfit en bleef op medisch advies aan de kant. De consequentie is voor Weertman dat hij geen WK-startbewijzen heeft vergaard op de langebaan. Voor de WK open water is hij al gekwalificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl