Strijd in Jemen AFP

Het Internationale Rode Kruis onderhandelt met de strijdende partijen in Jemen om een bestand van 24 uur te bereiken. Het is de bedoeling dat er morgen niet wordt gevochten, zodat de bevolking hulpgoederen, met name medicijnen, kan krijgen. De organisatie zegt hoopvol te zijn dat het lukt.

"Alle lucht-, land- en zeeroutes moeten onmiddellijk voor ten minste 24 uur worden geopend om hulp bij de mensen te krijgen die al meer dan een week opgesloten zitten door de gevechten", zegt de ICRC.

Gisteren kwamen twee medewerkers van het Internationale Rode Kruis tijdens hun werk in Jemen om het leven. De Jemenitische broers werden doodgeschoten toen ze gewonden evacueerden in Aden.

Rusland

Rusland heeft ook gevraagd om een "humanitaire pauze" in de gevechten zodat diplomaten kunnen wegkomen en de bevolking hulp kan krijgen.

Het land heeft de Veiligheidsraad gevraagd een oproep te doen aan de door Saudi-Arabië geleide coalitie de bombardementen op te schorten. Rusland noemde daarbij niet de andere strijdende partij, de sjiitische Houthi-rebellen.

Gevangenis

In de zuidelijke stad Dhale hebben Houthi-rebellen honderden gevangenen bevrijd uit een gevangenis. De sjiitische rebellen proberen de stad in handen te krijgen om vandaar doorgang te krijgen naar Aden. Daar vechten de Houthi-rebellen tegen aanhangers van de verdreven president Hadi.

De Houthi's gaven de gevangenen de keus: aan hun kant meevechten of vast blijven zitten.

STER reclame