NOS Nieuws

Beelden van IS-strijders die Hatra vernielen

Beelden vernielingen Hatra

Extremisten van Islamitische Staat hebben beelden en ornamenten vernield in de oude Iraakse stad Hatra. Dat blijkt uit een video die IS naar buiten heeft gebracht.

Vorige maand berichtten inwoners al dat strijders ruïnes te lijf waren gegaan in de plaats die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. De video is afgelopen nacht op een jihadistische website geplaatst. Waarschijnlijk gaat het om de actie van vorige maand.

Kalasjnikov

Op de beelden is te zien hoe strijders met een hamer en een pikhouweel inhakken op beelden en ornamenten. Een van de IS-strijders probeert met een kalasjnikov een ornament van de muur te schieten.

In de video zijn ook stemmen te horen. Een van de militanten zegt dat de beelden worden vernield, omdat die aanbeden werden "in plaats van god".

Parthen

Hatra ligt ruim 100 kilometer van Mosul, een stad die stevig in handen is van IS. De stad werd meer dan 2000 jaar geleden door de Parthen gebouwd.

IS-strijders vernielden ook al archeologische kunstschatten in onder meer Niniveh, Nimrud en in Khorsabad. Vermoedelijk verkoopt IS ook regelmatig antieke voorwerpen aan handelaars om geld te verdienen voor de strijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl