Zonnepark
NOS Nieuws

Steeds meer grote zonneparken op de grond

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

In steeds meer gemeenten verschijnen zonneparken van tientallen voetbalvelden groot. De komende tijd komen er op 28 plekken dergelijke parken met vaak duizenden zonnepanelen op de grond, blijkt uit de jongste gegevens van de organisatie die de subsidie verstrekt, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Alleen al in de afgelopen maand waren er berichten over de komst van een groot park van 38 voetbalvelden in Emmen, een park van 15 voetbalvelden in Ameland en een park van 52 voetbalvelden bij Schiphol. In dit laatste park komen volgens de initiatiefnemer 120.000 zonnepanelen te liggen.

Waar moeten die zonnepanelen komen?

Tot nu toe werden grotere aantallen zonnepanelen vooral aangelegd op daken van bedrijven, scholen, sporthallen of gemeentehuizen. Het leggen van grote aantallen panelen direct op de grond is een nieuwe trend. Dat komt onder meer door de aantrekkelijke subsidiemogelijkheden.

Een andere reden is dat veel gemeenten bedrijventerreinen hebben ontwikkeld, die nauwelijks worden gebruikt. De gemeenten zitten daarom met de grond in hun maag en zijn blij als er een ondernemer komt met een nieuwe bestemming voor de grond.

Dit is bijvoorbeeld het geval in het geplande park van Solar EW, in de buurt van Schiphol. De gemeente wil hier de grond graag voor twintig jaar verhuren, omdat een eerder gepland bedrijventerrein op deze locatie van de baan is.

Kritiek

Experts plaatsen kanttekeningen bij de ontwikkeling. Zolang zonnepanelen op daken worden gelegd, heeft vrijwel niemand er last van. Het draagvlak voor zonne-energie onder de bevolking is nu dan ook groot. Maar dat kan gauw veranderen, zeggen de experts, als burgers zien dat grote velden vol worden gelegd met zonnepanelen.

In een dichtbevolkt land als Nederland valt het niet uit te leggen dat je lege daken en volle akkers hebt.

Wim Sinke, hoogleraar

"Het mag geen vervanging worden voor zonnepanelen op daken en gevels", zegt Wim Sinke, hoogleraar en expert zonne-energie bij Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten. "Want in een dichtbevolkt land als Nederland met weinig vrije ruimte valt het niet uit te leggen dat je lege daken en volle akkers hebt."

Sinke waarschuwt voor het 'Not in my backyard'-effect. Het effect dat nu ook vaak optreedt bij windparken, waarbij mensen geen windmolens meer willen zodra die in de buurt worden geplaatst. Dit effect kan ook optreden bij grootschalige plaatsing van zonnepanelen op de grond.

Vuilstortplaats

Wel denkt Sinke dat er uitzonderingen mogelijk zijn, als grond werkelijk nergens anders voor gebruikt kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het zonnepark in het Gelderse Azewijn, dat op dit moment het grootste is in Nederland. Dit park werd in 2010 gebouwd op de locatie van een voormalige vuilstortplaats.

"We hebben hier iets moois gebouwd op iets smerigs", vertelt Fons van Pul van Pfixx Solar. 35.000 zonnepanelen liggen er in Azewijn. Van Pul denkt dat er nog honderden andere voormalige vuilstortplaatsen in Nederland zijn, die geschikt zouden zijn voor het aanleggen van zonneparken.

Reageren op dit artikel? Mail Heleen.Ekker@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl