Terrorist Kenia opgepakt bij vluchtpoging
Een van de vijf daders van de terreuractie van al-Shabaab op een universiteit in Kenia is opgepakt, meldt de Keniaanse overheid. De politie zou hem hebben overmeesterd toen hij probeerde te vluchten. "De anderen hielden het uren langer vol en gingen door met het executeren van studenten", zegt correspondent Koert Lindijer.
In de Oost-Keniaanse stad Garissa vielen 147 doden en raakten tientallen mensen gewond, nadat gisterochtend vijf gewapende mannen de universiteitscampus waren binnengedrongen. Ze schoten studenten dood en namen een groot aantal mensen in gijzeling.
Veertien uur
Volgens Lindijer duurde de actie in totaal zo'n veertien uur. Ongeveer zes uur nadat de aanslag was begonnen zou de politie een van de terroristen hebben opgepakt. "De vier anderen droegen vermoedelijk zelfmoorduitrustingen en hebben zichzelf uiteindelijk waarschijnlijk opgeblazen."
De christenen werden onmiddellijk geëxecuteerd.
De studenten die de aanslag overleefden zijn zwaar getraumatiseerd, zegt Lindijer. Toen de actie begon wilden veel van hen net gaan douchen. "Ze vertelden hoe ze blootsvoets alle kanten op renden, terwijl de terroristen op alles schoten wat bewoog."
Sommigen probeerden van het terrein te vluchten, anderen sloten zich op in hun kamer. "Daar hoorden ze hoe de aanvallers zich bekendmaakten als aanhangers van al-Shabaab en hoe moslims van christenen werden gescheiden. De christenen werden onmiddellijk geëxecuteerd."
Voortekenen
Volgens Lindijer waren er voortekenen die op de aanslag wezen. "In Garissa ging al enkele dagen het gerucht dat zich vreemde mannen ophielden in de stad. En de Britten pasten vorige maand het reisadvies voor het land aan, omdat ze informatie hadden over een mogelijke aanslag."
Hij wijst er wel op dat de kans op aanslagen in Kenia altijd aanwezig is. "Mensen worden daar dagelijks aan herinnerd. Bij openbare gebouwen en zelfs kerken word je met een metaaldetector gecontroleerd. Dat komt doordat er de afgelopen twee jaar ruim 200 mensen bij aanslagen zijn omgekomen."
Boodschap
Die aanslagen zijn er vooral op gericht om zo veel mogelijk slachtoffers te maken en zo publiciteit te maken voor de eigen zaak. "Al-Shabaab wil dat Kenia zich terugtrekt uit Zuid-Somalië. Kenia viel dat land in 2011 binnen om de terreurgroep te bestrijden."
Daar zijn de Kenianen grotendeels in geslaagd, zegt Lindijer. "De groep werd van de grens verdreven. Al-Shabaab is daar woedend over en zegt nu in oorlog te zijn met Kenia. Ze vinden dat ze daarom het recht hebben alles en iedereen te doden."