ANP
NOS Nieuws

Nederland kan geen Marokkanen meer uitzetten

Nederland kan sinds december vorig jaar geen Marokkaanse vreemdelingen meer uitzetten. Zij kunnen ook niet meer worden vastgehouden in vreemdelingendetentie, blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De Marokkaanse autoriteiten geven sinds vorig jaar geen ‘laissez passer’, een tijdelijk reisdocument, meer af als Nederland een vreemdeling zonder paspoort wil uitzetten. Daardoor is het onmogelijk om Marokkaanse vreemdelingen uit te zetten.

De Raad van State deed uitspraak in een hoger beroep van Marokkaanse vreemdelingen tegen twee uitspraken van de Haagse rechtbank. Volgens de rechter hebben zij geen zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn. Dat is een voorwaarde om een vreemdeling in detentie te mogen houden.

Socialezekerheidsverdrag

Het Marokkaanse beleid heeft, volgens staatssecretaris Dijkhoff van Justitie, te maken met het Nederlandse voornemen om het socialezekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen. De staatssecretaris probeert Marokko te overtuigen alsnog mee te werken aan de terugkeer van vreemdelingen.

Omdat de Raad van State niet weet hoe de gesprekken met Marokko verlopen, is er voor de rechter geen reden om aan te nemen dat de uitzetting op korte termijn weer mogelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl