Het Binnenhof op Prinsjesdag
NOS Nieuws

Kamer: renovatie Binnenhof draconisch

De Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij plannen om het Binnenhof op de schop te nemen. Het dagelijks bestuur van de Kamer vindt de nu voorgelegde varianten "draconisch".

Een stuurgroep onderzoekt in opdracht van minister Blok verschillende mogelijkheden voor renovatie en heeft twee opties op tafel gelegd. Volgens de ene gaan alle gebouwen tegelijk vijfenhalf jaar dicht; volgens de andere worden de werkzaamheden in fases uitgevoerd. Dan duurt de operatie dertien jaar.

Meer varianten

De zogenoemde bouwbegeleidingscommissie van de Kamer, onder leiding van VVD-Kamerlid Elias, vindt dat er meer varianten moeten worden onderzocht en het presidium, het bestuur van de Kamer, onderschrijft die conclusies.

Elias benadrukt dat het om een renovatie gaat die niet alleen de bewoners en gebruikers van het Binnenhof aangaat. De commissie erkent dat er groot onderhoud nodig is, maar vindt dat er nu te gemakkelijk voorbij wordt gegaan aan het grote publieke belang van de Tweede Kamer als kloppend hart van de democratie. "Wij bewonen niet zomaar een willekeurig gebouw".

Tweeënhalf jaar

Elias pleit ervoor ook de optie te onderzoeken waarbij de renovatie maar tweeënhalf jaar duurt. Hij wil ook bekijken of de ingrijpende warmte-koude-opwekking uit aardbronnen kan worden geschrapt.

Verder zet de commissie vraagtekens bij de planning. Het kabinet wil in de zomer de knoop doorhakken, maar bij de Kamercommissie is de indruk ontstaan dat het besluit er veel te snel "doorheen wordt gedrukt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl