Deel van de OV-folder over Giethoorn in het Chinees
NOS Nieuws

Chinese bushaltes in Giethoorn

Chinezen die Giethoorn met het openbaar vervoer willen bezoeken, kunnen vanaf dit paasweekend makkelijker de weg vinden in het waterrijke dorp. De plaatselijke ondernemersvereniging heeft met vervoersbedrijf Connexxion, de provincies Overijssel en Flevoland en de gemeente Steenwijkerland reisinformatie in het Chinees ontwikkeld.

"Wij willen dat de toeristen zich hier thuis voelen", zegt Gabriëlla Esselbrugge van Giethoorn Onderneemt. "Dat kan volgens ons alleen als het openbaar vervoer ook overzichtelijk en duidelijk is voor de Chinezen."

Giethoorn is volgens Esselbrugge uniek met de Chinese informatievoorziening. "In geen enkele andere plaats in Nederland is Chinese reisinformatie beschikbaar."

Met de bus

Jaarlijks komen er zo'n 150.000 Chinese toeristen naar Giethoorn. Dat het dorp populair is in het Verre Oosten bleek twee weken geleden nog toen er veel stemmen uit China kwamen om Giethoorn op de wereldeditie van Monopoly te zetten.

Volgens Connexxion-woordvoerder Henri Beltman komen vrijwel alle Chinese toeristen met de bus. "We hebben een plattegrond gemaakt waarop alle vertrektijden van de bussen in het Chinees te lezen zijn", zegt Beltman. "Daarnaast is alle informatie op de bushalteborden en op de schermen in de bussen van Giethoorn nu ook in het Chinees."

Dagkaart

De initiatiefnemers hebben ook een dagkaart voor de Chinese toeristen gemaakt. Voor 10 euro per dag kunnen zij de hele dag met de bus in de regio IJsselmond reizen. Esselbrugge: "Wij willen de toeristen hiermee de mogelijkheid geven om naast Giethoorn de hele regio te zien. De Chinezen vinden het vaak leuk om zelf op pad te gaan met het openbaar vervoer. En daarvoor biedt zo’n dagkaart uitkomst".

De informatie in het Chinees is verkrijgbaar op station Steenwijk, waar de toeristen aankomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl