Ambulances rijden af en aan bij de aangevallen universiteitscampus

De islamitische terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op een universiteitscampus in het oosten van Kenia. Die aanval is nog steeds gaande en heeft inmiddels zeker vijftien levens en tientallen gewonden geëist.

Terroristen houden nog altijd studenten en medewerkers gegijzeld op de campus in de stad Garissa. Volgens al-Shabaab zijn de gegijzelden christenen. "We hebben de mensen gesorteerd en hebben de moslims vrijgelaten", zei een woordvoerder tegen het persbureau Reuters.

Onduidelijk is hoeveel mensen in gijzeling zijn genomen. Van de 815 studenten op de universiteit zijn er volgens de Keniaanse autoriteiten 280 terecht. Over het lot van de anderen is niets bekend. 

Slaapzalen

De aanval begon vanochtend vroeg, toen zeker vijf gewapende mannen schietend het complex binnengingen en doordrongen tot de eet- en slaapzalen. Een getuige die ontkwam, zei tegen persbureau AP dat de mannen de slaapzalen langsgingen en de aanwezigen vroegen naar hun godsdienst. "Wie zei dat hij christen was, werd meteen neergeschoten."

De politie en het leger omsingelden het complex, waarna het tot een schotenwisseling kwam. De situatie is nog altijd niet onder controle. Getuigen horen schoten en explosies bij het terrein. Er zijn berichten dat er zeker 65 gewonden zijn. 

Nairobi

Al-Shabaab is een terreurbeweging uit Somalië, maar voert geregeld aanslagen uit over de grens. Een van de bloedigste, in september 2013, was ook in Kenia. Toen kwamen in een winkelcentrum in Nairobi zo'n zeventig mensen om.

STER reclame