NOS Nieuws

Frankrijk verbiedt aanzetten tot ernstig vermageren

Het Franse parlement heeft een wet aangenomen die het aanzetten tot extreem vermageren strafbaar stelt. De wet is gericht tegen zogenoemde pro-ana-websites, die vooral jonge meisjes proberen over te halen om vermageringsmiddelen te kopen.

Justitie kan deze websites nu opdracht geven om dit soort aansporingen weg te halen. Gebeurt dat niet, dan kan een celstraf van maximaal een jaar worden opgelegd of een boete van maximaal 10.000 euro.

Superdunne modellen

Zo'n 30.000 tot 40.000 Franse vrouwen lijden aan anorexia nervosa, omdat ze vinden dat ze dik zijn. Sommige van hen stellen zich de modellen tot voorbeeld die ze in modereportages of op de catwalk zien. Anorexia gaat gepaard met grote gezondheidsproblemen.

Om die reden diende parlementslid en neuroloog Olivier Véran een wetsvoorstel in dat in eerste instantie het gebruik van superdunne modellen in de modewereld verbood. Omdat dat in de praktijk moeilijk te controleren is, werd het wetsvoorstel gisteravond aangepast en beperkt tot een verbod op het aanzetten tot ernstige vermagering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl