NOS Nieuws

Dalniy Vostok was een drijvende visfabriek

De omschrijving vissersschip doet de Dalniy Vostok, die gisteravond zonk in de Zee van Ochotsk, geen recht. Het schip was meer een drijvende visfabriek.

De Dalniy Vostok was een 'freezer trawler'. Zulke schepen gebruiken grote netten die over de zeebodem slepen, een methode waar milieuorganisaties fel tegen protesteren. De gevangen vis wordt aan boord verwerkt en ingevroren. Correspondent David Jan Godfroid zegt dat het zelfs mogelijk is dat de vis al op het schip in conservenblikjes werd verwerkt. De Dalniy Vostok schip kon weken achtereen op zee blijven.

Volgens de zender Russia Today voer de Dalniy Vostok vroeger rond onder de naam Stende. Het 103 meter lange schip is 16 meter breed. Tussen 1974 en 2011 zijn zeker 110 soortgelijke schepen als de Dalniy Vostok gebouwd door een Oekraïense scheepsbouwer.

Twee theorieën

De Dalniy Vostok is in 1989 gebouwd en voer tot 2014 rond in de Baltische Zee voor de kust van Letland met als thuishaven Riga. Vorig jaar is de trawler gekocht door het Russische bedrijf Magellan en naar het oosten van Rusland gebracht. De thuishaven van het schip is sinds die tijd Nevelsk.

Volgens de eigenaar van het schip is de Dalniy Vostok eind 2014 volledig geïnspecteerd. Een technische fout wordt door de Russische eigenaar dan ook uitgesloten.

Twee theorieën doen op dit moment de ronde: het schip is geraakt door een ijsschots die een gat in de romp sloeg of het is een fout van de kapitein. De netten die hij probeerde binnen te halen zouden overbeladen zijn of het schip viste met te grote netten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl