Joodse kinderen in Amsterdam
NOS Nieuws

CIDI: meer antisemitische incidenten

Het CIDI heeft vorig jaar meer meldingen van antisemitische incidenten gekregen. Het waren er 171. In 2013 werden 100 incidenten gemeld. Bijna de helft van de incidenten speelde zich af tijdens de Gaza-oorlog, in juli en augustus.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël telde twee keer zoveel scheldpartijen tegen joden (40). Ook werd veel vaker melding gedaan van antisemitische mails en van bekladdingen. Vorig jaar werd acht keer een Joodse burger beledigd met Nazi-gerelateerde zaken zoals de Hitlergroet. Het aantal incidenten met fysiek geweld steeg van drie naar zes.

Volgens het CIDI is het een bekend verschijnsel dat het aantal antisemitische uitingen toeneemt tijdens militaire operaties van Israël.

Kritiek

De organisatie laakt het optreden van enkele politieagenten "bij evidente gevallen van antisemitisme". "Een deel van de politie keek het liefst weg", aldus het CIDI. Als voorbeeld wordt het geval van een vrouw genoemd die bij een feest was bedreigd. Agenten zouden haar hebben ontmoedigd om aangifte te doen en hebben gevraagd naar een vergunning voor het feest.

In Nederland wonen zo'n 50.000 Joden. De groep orthodoxe Joden is met 5000 mensen relatief klein, maar krijgt volgens het CIDI wel veel over zich heen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl