In de hal van het Maagdenhuis staan protestborden en hangen spandoeken ANP

Er komen twee onafhankelijke commissies die de financiën en de democratisering binnen de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan onderzoeken. Dat heeft actiegroep De Nieuwe Universiteit, die het Maagdenhuis al enkele weken bezet houdt, afgesproken met de Centrale Studentenraad, de Centrale Ondernemingsraad en ReThink UvA.

De opzet van de commissies is de uitkomst van overleg tussen de organen. De adviezen van de commissies, die zullen bestaan uit deskundigen, zullen worden voorgelegd aan de medewerkers en studenten van de UvA.

Het College van Bestuur van de UvA zal niet deelnemen aan de commissies, maar zegt in een reactie dat het de ontwikkelingen toejuicht. Het college hoopt dat met deze commissies de weg naar democratisering is ingeslagen. Ook zegt het college dat de gesprekken over de beëindiging van de bezetting van het Maagdenhuis meer nadruk zullen krijgen.

Bezetting

Het is nog niet duidelijk of door het akkoord de bezetting van het Maagdenhuis wordt beëindigd. Op de eerstvolgende vergadering van De Nieuwe Universiteit zullen enkele leden dat wel gaan voorstellen, zeggen bronnen.

De studenten bezetten het Maagdenhuis in februari uit protest tegen de ontruiming van het Bungehuis, waar ook al actie werd gevoerd tegen het beleid van de UvA. Bij de ontruiming werden tientallen studenten gearresteerd. De studenten zijn ontevreden over het bestuur van de UvA en vinden dat de studenten te weinig inspraak hebben.

STER reclame