DNA-sporenonderzoek bij het NFI
NOS Nieuws

Bezuinigingen NFI gaan door

De bezuinigingen op het Nederlands Forensisch Instituut gaan door. Het NFI moet 13 procent van zijn budget inleveren en de oppositiepartijen in de Tweede Kamer maken zich daar grote zorgen over.

Ze vrezen dat er minder misdrijven zullen worden opgelost, omdat het NFI minder sporenonderzoek kan doen. Ook vrezen ze dat specialistische onderzoeksmethoden als verf-, haar- en handschriftonderzoek moeten worden afgestoten.

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen het bezuinigingsvoorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Daarmee is er een krappe Kamermeerderheid.

Van der Steur: kwaliteit NFI blijft overeind

Prioriteiten stellen

Van der Steur zei in een debat in de Kamer dat bezuinigen nooit leuk is, maar dat er geen sprake is van een ontmanteling van het instituut. Dat kan blijven doen, wat het moet doen, verzekerde hij.

Hij wijst erop dat de bezuiniging al in 2012 is ingezet en dat het NFI sindsdien alleen maar meer onderzoek heeft afgeleverd. Dat komt volgens hem omdat er andere prioriteiten worden gesteld, ook door de opdrachtgevers van politie en justitie.

De minister hoopt dat het NFI meer gaat samenwerken met private onderzoeksinstellingen en met zusterorganisaties in het buitenland. Op die manier zou er dan bijvoorbeeld nog altijd handschriftonderzoek kunnen worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl