Het Strafhof in Den Haag bij de beëdiging van zes nieuwe rechters ANP

Palestina is vandaag officieel toegetreden tot het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het lidmaatschap maakt het voor de Palestijnen mogelijk oorlogsmisdrijven te melden bij het hof. Israël zelf kan niet worden aangeklaagd. Als gevolg van een aanklacht kunnen Israëliërs wel worden vervolgd.

De Palestijnen willen met de toetreding tot het Strafhof de vestiging van een onafhankelijke staat bespoedigen. Israël en de VS vinden dat die alleen kan worden gevestigd via onderhandelingen. De Palestijnen zeggen dat ze die weg niet hebben verlaten, maar dat ze nu ook de mogelijkheden benutten die het internationale recht biedt.

Sanctie

Israël reageerde woedend op de toetreding en houdt bij wijze van straf al maanden belastinggeld van de Palestijnen in. Dat bedrag is opgelopen tot honderden miljoenen euro's. Vrijdag beloofde Israël dat geld over te maken, maar in Ramallah is nog niets ontvangen. De Israëlische regering wil het bedrag dat de Palestijnen nog tegoed hebben, verrekenen met schulden die Palestina aan Israël heeft, maar de Palestijnen gaan daar niet mee akkoord.

Israël int belastingen en accijnzen voor de Palestijnen, die vervolgens worden overgedragen. Israël gebruikt het inhouden van dat geld wel vaker als drukmiddel.

Het Strafhof laat Palestina toe als lid als uitvloeisel van de waarnemersstatus die de Palestijnen twee jaar geleden bij de VN kregen.

Het Palestijnse lidmaatschap betekent ook dat het Strafhof onderzoek kan doen naar oorlogsmisdrijven die door Palestijnen zijn begaan. Israël zelf is geen lid van het Strafhof, dat als gevolg daarvan geen onderzoek mag doen in Israël zelf.

STER reclame