NOS Nieuws

Fors meer file door herstel economie

De filedruk is het eerste kwartaal van dit jaar met 56 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een woordvoerder van de ANWB spreekt van een forse toename.

De stijging komt vooral door het herstel van de economie, waardoor er weer meer vrachtwagens rondrijden. En daarnaast is de infrastructuur de afgelopen jaren verbeterd. "Het effect van die extra rijstroken verdwijnt na een tijdje weer, omdat mensen minder gaan nadenken over alternatieven", zegt Heleen de Geest van de ANWB.

Het effect is volgens haar dus dubbelop: meer economische activiteit en meer mensen die tijdens de spits de weg op gaan.

Recessie

Sinds het begin van de recessie in 2008 was het aantal files flink afgenomen, maar sinds vorig jaar is er weer sprake van een stijgende lijn. De filezwaarte (lengte van een file vermenigvuldigd met de duur ervan) is nog niet terug op het oude niveau, maar de ANWB verwacht dat dat niet lang meer duurt.

Vooral op maandagochtend, dinsdagochtend en donderdagmiddag zijn er veel files. Bij normale weersomstandigheden staat het verkeer dan over een afstand van zeker 200 kilometer vast.

Knelpunten

Tijdens de ochtendspits staat het verkeer vooral vast rond Amsterdam. Tijdens de avondspits staan automobilisten vooral rond Amersfoort en Rotterdam stil. De grootste knelpunten zijn volgens De Geest de A13 en de A20 bij Rotterdam en de A27 tussen Utrecht en Breda en Utrecht en Almere.

Bij Amsterdam wordt op dit moment gewerkt aan extra rijstroken, dus daar neemt de filedruk mogelijk af in de nabije toekomst. Maar daardoor gaan weer meer mensen de weg op, waardoor het voordeel van tijdelijke aard is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl