Volgens Schippers is het goed als vrouwen bij de vertrouwde huisarts over abortus kunnen praten
NOS Nieuws

Schippers wil abortuspil ook via huisarts

Minister Schippers vindt het een goed idee als vrouwen bij de huisarts om een abortusmiddel kunnen vragen. Ze wil daar met de Tweede Kamer over praten en de abortuswetgeving aanpassen, zei ze in antwoord op mondelinge vragen van de ChristenUnie.

Binnenkort is het abortusmiddel Sunmedabon op recept bij de apotheek te verkrijgen. Daarmee kunnen zwangerschappen tot 6,5 weken worden afgebroken. Het middel kan niet door huisartsen worden voorgeschreven, maar alleen door abortusklinieken en ziekenhuizen met een abortusvergunning.

De abortusorganisatie Women on Waves huisartsen is het daar niet mee eens en wil huisartsen in avondcursussen vertellen dat ze de abortuspil wel degelijk legaal kunnen voorschrijven aan vrouwen die maximaal zestien dagen over tijd zijn. Dan zijn ze volgens de organisatie nog niet officieel zwanger en is er sprake van een overtijdbehandeling.

Deur niet dichtgooien

Schippers zei dat ze hierover een meningsverschil heeft met Women on Waves. "Zij zeggen: het kan al wel. Onze juristen zeggen: het kan niet."

Maar de minister wil de deur niet dicht gooien. Ze zei dat het goed is als huisartsen een rol gaan gaan spelen bij abortus. "Ga je naar een anonieme abortuskliniek? Of ga je een gesprek met de huisarts die je al jarenlang kent en die jouw situatie en omgeving kent?"

Ze vindt dat er zo langzamerhand een einde moet worden gemaakt aan het meningsverschil met Women on Waves, dat volgens haar al lang speelt. Binnenkort gaat ze in gesprek met de Landelijke Huisartsenvereniging.

Schippers wil dat ook huisartsen abortuspil kunnen voorschrijven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl