Gedenksteen voor Anne Frank in Bergen-Belsen
NOS Nieuws

'Anne Frank eerder overleden dan gedacht'

Anne Frank en haar zus Margot zijn waarschijnlijk eerder gestorven dan tot nu toe is aangenomen. Het Rode Kruis stelde in de jaren 50 vast dat de datum waarop de Joodse zussen in kamp Bergen-Belsen zijn overleden aan de vlektyfus moest liggen tussen 1 en 31 maart 1945. Uit nieuw onderzoek van de Anne Frank Stichting blijkt dat ze waarschijnlijk een maand eerder zijn gestorven.

De exacte datum waarop Anne en Margot stierven is niet bekend. Zoals in de verklaring van één van de kampgenoten staat: "Op een dag waren ze er gewoon niet meer".

Onderzoekers bekeken daarom onder meer archieven van het Rode Kruis en getuigenissen van overlevenden van kamp Bergen-Belsen. De meisjes kwamen in november 1944 aan in het kamp.

Twaalf dagen

De Anne Frank Stichting komt in het onderzoek naar de laatste maanden van Anne en Margot Frank tot de conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat de meisjes in maart nog in leven waren. De zusjes hadden begin februari 1945 volgens verklaringen van medegevangenen al symptomen van vlektyfus. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu overlijden de meeste mensen ongeveer twaalf dagen na de eerste symptomen.

Anne en Margot waren 15 en 19 toen ze stierven. Deze foto werd in hun kindertijd gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl