Staatssecretaris Mansveld geeft groen licht voor de uitbreiding van Lelystad Airport
NOS Nieuws

'Groei Lelystad nodig voor luchtvaartsector'

Staatssecretaris Mansveld heeft de vergunning voor de uitbreiding van Lelystad Airport afgegeven. Daarmee is de weg vrij voor Schiphol om 90 miljoen euro te investeren, waardoor Lelystad uiteindelijk maximaal 45.000 vluchten kan overnemen van de Amsterdamse luchthaven.

Afgelopen weekend werd al bekend dat Schiphol die toestemming zou krijgen.

Volgens Mansveld is de uitbreiding van Lelystad Airport nodig om Schiphol de komende jaren te laten groeien. "De kracht van Schiphol met het netwerk van bestemmingen van Nederland naar de rest van de wereld is geen gegeven, we krijgen het niet cadeau", laat ze weten. "Daarom is het van belang dat de luchtvaartsector zich verder kan ontwikkelen."

Verbouwing

Mansveld wil daaraan bijdragen door extra luchthavencapaciteit te creëren op Lelystad. Zo kan Schiphol meer ruimte vrijmaken voor intercontinentale vluchten, die over het algemeen meer werkgelegenheid met zich meebrengen. Ook blijven overstappende reizigers langer op Schiphol en geven daar meer geld uit.

Vakantievluchten zullen zoveel mogelijk op Lelystad worden afgehandeld, wat weer goed is voor de regionale economie en werkgelegenheid, stelt Mansveld.

Om meer toeristen te kunnen opvangen, wordt het terminalgebouw vergroot en komen er meer parkeerplaatsen. Ook de start- en landingsbaan wordt verlengd, zodat er grotere vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. De werkzaamheden zijn volgens Mansveld in het voorjaar van 2018 afgerond.

Omstreden

Over het plan is al jaren discussie tussen luchtvaartmaatschappijen en Schiphol. Luchtvaartmaatschappijen vinden Lelystad Airport onaantrekkelijk en willen op Schiphol blijven vliegen.

Naar verwachting zal Lelystad voornamelijk gebruikt gaan worden door nieuwkomers, die tegen lage tarieven gaan vliegen. Dat leidt tot nieuwe concurrentie voor KLM, stelt onder meer de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers.

Ook de Stichting Vogel- en Natuurwacht is tegen de plannen. Zij vrezen dat vogels zullen gaan lijden onder de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl